Reglene rundt EU-kontroll: svar på det du lurer på

Lurer du på hvilke regler som gjelder for EU-kontroll? Da er du ikke alene. Vi har samlet de mest vanlige spørsmålene vi får om EU-kontrollen og hva du må tenke på som bileier.
Når er fristen for EU-kontroll og hvordan settes den?
Kort fortalt så skal vanlige personbiler inn på EU-kontroll annethvert år, gitt at bilen ikke er førstegangsregistrert i løpet av de siste fire årene. Med “personbiler” så menes personlige kjøretøy med totalvekt under 7 500 kg (bilgruppe M1), varebiler (bilgruppe N1), eller traktor som er konstruert for en hastighet over 40 km/t.
Du kan alltid sjekke frist for godkjent EU-kontroll av din bil på Statens vegvesen.
Tidligere har fristen for kontroll blitt bestemt ut i fra siste siffer i registreringsnummeret på bilen. Nå må bilen være ferdig godkjent innen fristen som du har fått utdelt, selve tidspunktet for når du ønsker å gjennomføre hovedkontrollen kan du velge selv. Husk likevel å beregne nok tid til både hovedkontroll, opprettelse av feil og mangler - og en eventuell etterkontroll. Kontrollfristen du får er endelig.
Merk deg også at kontrollene må gjennomføres på et verksted som er godkjent for slike periodiske kontroller.
Etter at hovedkontrollen er gjennomført kan du enten bruke bilen som normalt, eller du må rette opp påpekte mangler og få godkjennelsen i etterkontrollen.
Bestill EU-kontrollJeg har gjennomført alle kontroller og bilen ble godkjent. Når må jeg ta EU-kontrollen på nytt?
Fristen for den neste EU-kontrollen settes ut i fra datoen du gjennomfører hovedkontrollen - og ikke når bilen eventuelt godkjennes under en etterkontroll. Er kjøretøyet registrert før 08.februar 2019, eller hatt EU-kontroll før denne datoen, har du allerede fått en frist for neste kontroll.
Bilen min ble ikke godkjent i EU-kontrollen. Hva gjør jeg?
Personbiler som ikke godkjennes i kontrollen må få rettet opp de feil- og manglene som står på kontrollseddelen. Deretter må de godkjennes i en etterkontroll av et godkjent verksted.
Har du fått en mangel med “kode 2” må du selv avgjøre om kjøretøyet er forsvarlig å kjøre mellom hoved- og etterkontroll. Mangler med “kode 3” regnes som for trafikkfarlige å ha på veien, og må taues til nærmeste godkjente verksted.
Hvis du ikke ønsker å reparere de påviste manglene på bilen kan du enten forsøke å selge den, eller frakte den til nærmeste trafikkstasjon for avregistrering og vraking.
Oi, jeg har glemt EU-kontrollen! Hva skjer nå?
Det er dessverre slik at kjøretøy, uten godkjent registrert EU-kontroll, kjører ulovlig på veien. Dermed kan du risikere å bli avskiltet hvis du bruker bilen etter fristen. Som hovedregel kan du kun få utsette kontrollen ved alvorlig sykdom.
EU-kontroll hos Møller Bil
Med “Bilhold”-appen får du beskjed fra oss når det er på tide å bestille EU-kontroll.
Skal din Audi, Volkswagen eller Škoda på kontroll, kan du ta kontakt med oss. Vi kjenner de merkene vi forhandler best, og reparerer eventuelle feil og mangler med mål om at du som kunde skal bli 100% fornøyd.
Husk å bestille time for EU-kontroll i god tid før fristens utløp, med “Bilhold”, eller ta direkte kontakt med din nærmeste forhandler