Fuglebæsj gir lakkskader på bilen

Hvert år får vi inn biler med store lakkskader som følge av fuglebæsj. Les hva du bør gjøre dersom uhellet har vært ute.

Unngå lakkskader - fjern fuglebæsj fra bilen med gang!

- Fuglebæsj - og spesielt fra måker, inneholder sterke enzymer som skader lakken, forteller Morten Monsen som jobber som klargjører på Møller Bil Hvam. Hvis solen står rett på, går prosessen enda raskere, fortsetter han, og forklarer at dette kan føre til store og kostbare lakkskader.

For å unngå denne type skader på bilen din, oppfordrer Morten deg til å følge med, og handle raskt når du ser fuglebæsj på bilen. Hvis du er tidlig ute, er det mulig å begrense skadene.

- Fjern møkka med en gang du ser den. Bruk en våt svamp eller fuktig klut og få det bort før det får satt seg - da kan du redde mye, avslutter Morten.

Dersom møkka har tørket og ikke lar seg fjerne enkelt må du legge en fuktig klut over i 10 minutter, for å gjøre den mykere.

Du må ikke begynne å gnukke og gni bort tørr fuglebæsj. Da er faren for å ripe opp lakken stor. Fuglebæsj inneholder ofte rester av sand og andre harde materialer som da blir dratt utover lakken.

Hvis lakken har fått skader som følge av fuglebæsj

Hvis skaden har skjedd, og du ikke får bort merkene, har våre eksperter gode triks på hvordan de reparerer skaden.

- Vi prøver først med rubbing og polering. Ofte får vi bort flekkene da. Hvis ikke, mattsliper vi, rubber og polerer opp igjen. Hvis det forstatt er igjen rester av flekken har det blitt dype skader i lakken, og vi må lakkere på nytt.

Han understreker at dette er en jobb som burde settes bort til profesjonelle.

- Du må ha kunnskap om lakkskader og polering. Hvis ikke kan du gjøre mer skade enn nytte.

Hva kan man gjøre for å unngå fuglebæsj på bilen?

At det kommer fuglebæsj på bilen nå og da er nok uunngåelig, men det kan være lurt å være oppmerksom på hvor man parkerer. Du er som regel veldig utsatt dersom du parkerer under trær eller strømledinger hvor fugler ofte oppholder seg, så dersom det er mulig kan det hjelpe å parkere et annet sted.

Slik vasker du bilen din utvendig
Slik polerer du bilen din
Sist oppdatert - 04. desember 2023

Relaterte artikler

Tips og rådBilferie i Norge

Nyt livet på veien i sommer

Tips og rådDet er farlig å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren

Dekkene er det som forbinder bilen med veien og det er derfor viktig at de er så optimale som mulig. Ikke alle er like flinke til å legge om til sommerdekk når snøen har smeltet og veiene er bare. Christian Marstrander Fodnes hos Møller Bil Oslo Vest, forklarer at vinterdekk har helt andre egenskaper enn et sommerdekk og er derfor farlig å kjøre med på sommeren.

Tips og rådMøller Bil - din partner på dekk

Hvilke dekk du setter på bilen din, er en av de viktigste sikkerhetsvurderingene du gjør for å ferdes trygt på veien.

Se alle artikler