Slik polerer du bilen din

Ved å jevnlig polere bilen, sørger du for at lakken holder seg pen og blank, og ikke minst motstandsdyktig mot støv, asfaltrester og andre partikler som sliter på lakken.

Derfor er det viktig å polere bilen

- Du bør derfor helst polere bilen din to ganger i året. På høsten polerer du for å gjøre bilen mer motstandsdyktig mot vinterslitasje. På våren polerer du for å få bort sand, asfalt, saltrester og støv, sier Hussain som jobber som klargjører hos Møller Bil Rud.

For å forklare viktigheten av å polere bilen, sammenligner han lakken på bilen med menneskers hud:

- Lakken er, som huden vår; full av små porer. Den blir tørr og får lettere sår hvis vi ikke tilfører den fett. På samme måte som hendene våre trenger fuktighetskrem, smiler han.

- Når vi polerer bilen lukker vi porene, og bruker polish og voks til å forsterke lakken der den har sprukket. Dette er viktig for at bilen skal holde seg pen.

Dette trenger du for å polere bilen din:

  • Maskeringsteip som er egnet for lakk og ikke etterlater limrester
  • Polish
  • Påføringssvamp
  • Microfiberklut til å tørke av polishen
  • Voks til etter polering
OBS! Sol og varme gjør at polishen tørker fort, og vil bli vanskeligere å få bort. Plasser derfor bilen i skyggen eller inne når du skal polere.

Før du starter med å polere

Sørg for at bilen er nyvasket og ren før du setter i gang.

Klargjører vasker bil

- Det er viktig at bilen er helt ren før du begynner å polere, forklarer klargjører Hussein Abdul Kahlik.

- Det er veldig viktig at bilen er helt ren og at alt av asfaltrester og partikler er fjernet før du polerer. Bruk et godt middel for avfetting og for å fjerne rustflekker, for eksempel Iron Wash, forklarer Hussain.

- Vask så bilen med shampoo og svamp før du spyler over den en gang til. Da bør bilen være klar til polering.

Når bilen er vasket og tørket, er du klar til å starte med poleringen.

Polish og vann er ingen god kombinasjon, og det ødelegger resultatet. Det er derfor viktig at du husker å tørke godt i karmer slik at det ikke renner vann ut fra kriker og kroker når du skal polere.

Bruk hånden og kjenn på lakken. Hvis du kjenner at det er prikker eller forurensning i lakken som ikke har gått bort i vask, må du prøve å vaske disse en gang til før du setter i gang med poleringen.

Typiske områder for dette er nederst på dører, mellom dører og på bakluken.

Maskér områder som ikke er lakkert

Det er bare de lakkerte flatene som skal poleres. Start derfor med å maskere alle områder som ikke er lakkerte. Dette kan være gummilister, rundt vinduer og dører, samt plast nederst på støtfanger og dører.

Unngå å få polish på den svarte plasten, siden dette kan forårsake flekker som er vanskelige å få bort.

Anbefaler å polere bilen for hånd

Polering av bilen kan gjøres både ved hånd eller ved hjelp av maskin. Hussain mener at håndpolering holder for folk flest, og er tydelig på at feil bruk av poleringsmaskin kan ødelegge lakken.

- Det er en kunst å polere, og håndpolering holder for de fleste. Hvis du skal bruke maskin, bør du ha kunnskap om hvor hardt trykk du skal holde slik at lakken i verste fall ikke blir ødelagt. Feil bruk av poleringsmaskin kan føre til "kjørespor" i lakken. Dette kommer av at polishen blir "brent" inn i lakken ved feil bruk, sier han.

Påføring av polish

Påfør polish på påføringssvampen eller mikkrofiberklut. Begynn med et par dråper, og ta på mer når svampen ikke etterlater mer polish.

- Ikke ta på for mye. Start heller med litt mindre enn det du tror at du trenger. Desto mer du tar på jo vanskeligere er det å få bort, forklarer Hussain.

Gni polishen inn i lakken med sirkulære bevegelser. Det skal kun ligge et tynt lag med polish igjen, som så må tørke helt før du tar det bort med en ren mikrofiberklut.

Når polishen har tørket blir den til et hvitaktig belegg. Tørk av med en tørr microfiberklut og poler frem glansen med sirkulære bevegelser. Snu og rist kluten jevnlig slik at den etterlater en blank og helt ren overflate.

Hvis du har en poleringsmaskin er det viktig at du gjør en lakkrens før du starter.

Avslutt med å vokse

Etter at du har polert bilen bør du påføre voks for å forsegle poleringen. Voks gjør at lakken blir glattere og blankere, samt lettere å holde ren siden møkk ikke fester seg like godt.

Påfør voks på en ny og ren svamp. Ta så lite som mulig, ikke dynk svampen med voks. Gni inn på samme måte som med polish. Bruk sirkulære bevegelser når du påfører.

Tørk av med microfiberklut når voksen har tørket. Også her er det viktig å snu og riste kluten jevnlig slik at den etterlater en blank og helt ren overflate.

- Det finnes også midler med kombinert voks og polering. Da kan du gjøre begge operasjonene i en runde, smiler Hussain.

- Som et smykke!

Hussain har mange gode tips og råd når det kommer til bilpleie. Det viktigste rådet er likevel å finne kosen og gleden i å polere og velikeholde bilen sin.

- Kos deg med jobben! Jeg blir i godt humør av ren bil, og en nypolert bil er som et smykke, avslutter han med et stort smil.

Les også Husseins tips om innvendig og utvendig vask av bilen:

Vaske bilen utvendigVaske bilen innvendig
Sist oppdatert - 02. juni 2023