Bilvask utvendig - sånn gjør du det

En ren og skinnende bil er god hverdagsluksus, men det er også viktig for å vedlikeholde lakken, som er bilens viktigste beskyttelse mot rust. Les vår guide for hvordan du med enkle grep kan utføre en skikkelig bilvask hjemme.

Hussein Abdul Khalik jobber som klargjører hos Møller Bil Rud i Bærum. Hvert år vasker han hundrevis av nye og brukte biler og er derfor full av gode råd når det kommer til bilvask

For å vaske bilen trenger du følgende produkter:

  • Høytrykkspyler
  • To bøtter (en for skylling og en for såpe)
  • Microfiberkluter
  • Bilsjampo
  • Avfetter (gjøres ved behov)
Se våre beste tips for innvendig bilvask her

Før du starter med bilvasken

Før du begynner med selve vaskingen av bilen er det viktig å stå på et godt egnet sted med enkel tilgang til vann. Helst høytrykkspyler.

Finn en tørr plass i skyggen, slik at du ikke står midt i solsteken når du skal vaske bilen. Solen gjør at produktene tørker fortere inn i lakken, og gjør bilvasken vanskeligere.

Avfetting

Avfetting er et middel som bidrar til å fjerne veisalt og asfaltrester og kan være lurt å bruke hvis du skal gi bilen en skikkelig vask. Hvis du skal bruke avfetting gjør du dette på tørr bil, før du vasker. Spray jevnt over hele bilen fra vinduene og nedover og la det virke i noen minutter. Når du skal spyle av er det lurt å starte nedenifra og jobbe seg oppover for å få best effekt.

Dersom du skal polere bilen etter bilvasken, kan det lønne seg å gå over med enda sterkere kjemikaler som fjerner metallpartikler. Dette vil spare deg for tid når du skal polere, da dette løser opp nuppene i lakken, og du slipper mye gnikking og gnukking. Bruker man produkter som dette fjernes all gammel voks. Man bør derfor kun bruke flyverustfjerner dersom man skal polere bilen etterpå.

Steg 1: Spyl av overflødig møkk på bilen med høytrykkspyler

Start med å spyle bort overflødig møkk med en høytrykkspyler slik at du får bort det verste. Pass på å spyle godt under hjulbuer da det ofte setter seg mye møkk her. Ta gjerne en kikk i motorrommet, og ta bort løv/kvister etc.

- Det er viktig å spyle bilen godt, slik at du får bort den verste møkka før du begynner å vaske den, sier Hussain.

Steg 2: Vask bilen godt med såpe og klut

Nå som bilen er ren og overflaten behandlet kan du begynne å vaske over bilen med vaskebøtte og microfiberklut. Her bør du ha en bøtte med såpevann og en bøtte med rent vann til å skylle kluten. På denne måten holder du kluten ren før du dypper den i såpevannet på nytt. Når du har gått over hele bilen, spyler du av såpen med høytrykkspyler.

- Vær nøye med å spyle ekstra godt rundt lykter, sprekker og kanter så du får bort alle såperester. Når vannet er klart og fritt for såperester er bilen klar for tørking.
- Hussein

Kan man vaske bilen med Zalo?

- Det er viktig å bruke gode produkter som er laget for bil når man vasker bilen. Ikke bruk kjøkkensåpe og Zalo når du vasker bilen. Dette er fettoppløsende kjemikalier som også ødelegger polishen, forklarer Hussain.

Vask også felgene godt

Dekkene og felgene har også godt av å bli vasket og spylt av med jevne mellomrom.

Dersom felgene dine er veldig møkkete kan det være lurt å bruke felgrens for å fjerne bremsestøv og partikler. Dette forhindrer rust og reduserer slitasje på bremseskiver. Skal du bruke felgrens gjøres dette på tørr bil før du starter med selve vaskingen. Spyl godt av etter at det har virket noen minutter.

Steg 3: Tørking av bilen etter bilvask

Du må vite at bilen er helt ren før du begynner å tørke, hvis ikke kan du ødelegge lakken.

Dersom du bare har spylt bilen med rent vann er det best at bilen lufttørker. Hvis du derimot har vasket med såpe kan du trygt tørke over bilen med mikrofiberklut eller pussefille.

Skal du polere bilen, tørker du over bilen med en ren klut før du polerer. Når du skal tørke bilen bruker du en fuktig microfiberklut fordi den lettere vil absorbere vannet fra bilen.

Steg 4: Vask vinduene på bilen

Når bilen er ferdig vasket og tørket kan du gå over vinduene med vindusskum.

- Bruk papir som ikke loer eller microfiberkluter for glass. I gamle dager brukte vi avispapir, og det fungerer også fortsatt bra, tipser Hussain.

Hussain legger ned stor stolthet i å levere skinnende nye biler til kundene på Møller Bil Rud.

Hussein legger stor stolthet i å levere skinnende blanke og rene biler til kundene sine. Han aller viktigste tips er enkelt, men en viktig påminnelse:

Vask bilen med kjærlighet og kos deg med bilvasken. Det er viktig investering for å ta vare på bilen din. Da holder den seg mye bedre i verdi, i tillegg til at den ser pen ut, avslutter han med et stort smil.
- Hussein

Bilvask er like viktig året rundt

Husk! Det er like viktig å vaske bilen om vinteren som om sommeren. Les mer om hva du bør tenke på når du vasker bilen om vinteren.

Tips: Pass på dette dersom du vasker bilen i maskin

For de som foretrekker den "enkle løsningen" med å kjøre bilen gjennom en bilvaskemaskin, har Hussain følgende anbefaling.

- Velg børsteløs vask dersom du vasker bilen i maskin. Børstene er ikke alltid helt rene. Små partikler og sand blir som sandpapir mot lakken og vil lage riper. Trenger bilen en grundig vask anbefaler jeg å bruke selvvaskeanlegget eller å håndvaske bilen.

Les Husseins beste tips for innvendig vask av bil
Slik polerer du bilen

Sist oppdatert - 04. desember 2023

Relaterte artikler

Ta vare på bilenAC-service og AC-rens er viktig for bilens inneklima

Ved å vedlikeholde bilens AC/klimaanlegg, opprettholder du ytelsen og unngår unnødvendige reparasjoner. Les mer om hvorfor og hvor ofte du må ta AC-service og AC-rens på bilen.

Ta vare på bilenSjekkliste - hva sjekkes ved service på bil?

Lurer du på hva som sjekkes når jeg tar service på bilen?

Ta vare på bilenRegisterreim - når og hvorfor skal den byttes?

Registerreimen er en avgjørende komponent i bilens motor, og viktig å vedlikeholde for å unngå kostbare skader. Les mer om registerreimens funksjon, når den bør skiftes, og hvorfor det er viktig å følge bilprodusentens anbefalinger.

Se alle artikler