Vaske bil innvendig

Det å holde bilen ryddig og ren på innsiden er viktig for kjøregleden og opplevelsen av å ha et trivelig førermiljø. I tillegg er det viktig å få ut slaps og grus som har en tendens til å samle seg opp igjennom året. Vår klargjører, Hussein Abdul Khalik, kommer med sine beste tips for å rengjøre bilen på innsiden:

- Ingenting slår det å sette seg inn i en ren bil. Innvendig vask er viktig for bilens vedlikehold, og ikke minst for å ha et trivelig førermiljø. Innvendig vask er særlig viktig etter en lang vinter, etter at vi har dratt med oss salt-rester, slaps og søle inn i bilen, forklarer Hussain.

Dette trenger du for å vaske bilen innvendig:

  • Støvsuger
  • Vinduspuss
  • Papir som ikke loer
  • Microfiberklut
  • Plastrensemiddel

Fjern først søppel og løse deler. Ta ut gulvmatter og bagasjeromsmatte, og sjekk at det ikke er fukt der hvor mattene har ligget. Hvis det er det, må dette få tørke, slik at ikke det blir liggende fukt i teppet.

Hussein viser fram hvordan man skal rydde bagasjerommet.

- Benytt sjansen til å kaste søppel og få ryddet opp i bilen. Ta ut bagasjeromsmatte og gulvmatter, og vask de. Det er fint å sette seg inn i en ren bil, smiler Hussain.

Matter og bagasjeroms bagasjeromsmatte spyles og vaskes med såpe og høytrykkspyler.

Støvsuging av tepper og seter

Støvsug bilen nøye ovenfra og ned. Bruk et smalt munnstykke på støvsugeren når du skal støvsuge mellom setene. Dette gjør det lettere å komme til.

- Hvis du flytter setet fram og tilbake underveis er det lettere å komme til under setene, tipser Hussain.

Hvis det er flekker på setene, kan man få kjøpt eget middel for interiørvask inni bilen. Hussain har likevel et godt råd til de som ønsker å prøve en mer tradisjonell metode:

Grønnsåpe er fint å bruk av vask av seter. Dypp en klut i en bøtte med lunkent vann, vri den godt om og tørk over setene. Det luker også veldig godt!
Hussain Abdul Kahlik

Han er likevel tydelig på å presisere at dette kun gjelder grønnsåpe og rene kjemikaljer.

- Midler som Zalo og annen såpe egner seg ikke, siden det er fettoppløsende og kan sette varige flekker på setene.

Rengjøring av dashbord og instrumenter

Knapper og knotter på instrumentpanelet samler fett og støv. Når du skal støvsuge rundt her er det lurt å bruke et børstemunnstykke.

- Det er fint å støvsuge med børste på steder der du ikke kommer så lett til som på dashbord og rundt luftdyser, forklarer Hussain.

Spray plastrensemiddel/interiørrens på dashbord, dørtrekk og terskler, og gå over med microfiberklut.

- Pass på å ikke bruke midler som innholder silikon eller olje. Da kan det samles unødvendig mye støv, i tillegg til at det blir for glatt.

Rundt knotter og på skjermer går du lett over med fuktig microfiberklut.

Vask av vindu innvendig

Vinduspuss innvendig er spesielt viktig med tanke på sikkerhet.

- På vinteren kan det sette seg et lag av møkk på innsiden av frontruten. Dette kan gi dårlig sikt og i verstefall være farlig. Du ser det godt når du kjører i motlys, forklarer Hussain.

Spray på skum som er egnet for vindusvask, og tørk over med papir som ikke loer.

- Det finnes også mikrofiberkluter som er laget for glass. I gamle dager brukte vi avispapir, og det funker også fortsatt, smiler Hussain.

Start nederst og jobb deg oppover. Da unngår du å søle vinduspusser ned på dashbordet. Tørk av med papir som ikke loer.

Les også Hussein sine tips om bilvask utvendig og bilpleie:

Vaske bil utvendigPolere bil
Sist oppdatert - 02. juni 2023