Hvordan skifte dekk selv

Vurderer du å bytte dekk selv, men er usikker på hvor lang tid det tar, hvordan du gjør det og hva du trenger av utstyr? Her får du svarene.

Skifte dekk - hvor lang tid tar det å gjøre det selv?

Selv om flere velger å få hjelp av verksteder eller dekkhotell, er det fortsatt mange som skifter dekk selv. Det tar opp mot en time avhengig av forkunnskap og bil.

Sjekk dekkene før du bytter de - tar vår dekksjekk

Tips: Jekk og hjulvinne til bil

Når du skal bytte til sommerdekk eller vinterdekk selv er det lurt å ha bra utstyr. Vi anbefaler å bruke en garasjejekk fremfor den som følger med i bilen fordi den er stødigere.

For å løsne og stramme hjulboltene anbefaler vi en hjulvinne for å forenkle jobben.

En momentnøkkel anbefales for å sikre at boltene er strammet til med riktig kraft. Det er også greit ha en dekktrykkmåler tilgjengelig.

Hvordan skifte dekk?

Laster inn video...

Løsne hjulboltene

Plasser bilen på et flatt og hardt underlag, ha bilen i gir eller park med håndbrekket på.

En del biler har deksler på hjulboltene og låsebolter som krever spesialverktøy. Disse hendige verktøyene finner du som oftest i hanskerommet eller i bagasjerommet.

Før du jekker opp bilen må du løsne hjulboltene cirka en kvart omdreining. Jekk til du har klaring under dekket. Pass på at du ikke har hender eller noe annet under.

På de fleste biler skal jekken stå på et sted med ekstra forsterkning på kanalen. Dette vil du som regel kunne se eller kjenne hvor er. Ofte er dette merket med en pil på kanalen. Se i bilens instruksjonsbok hvis du er i tvil.

Kontroller at du har riktig rulleretning på dekk

Mange dekk har en definert rulleretning og dette er da markert med pil eller annet merke på dekket. Som oftest gjelder det bare for vinterdekkene. Enkelte bilmodeller har også forskjellige dekkdimensjoner på for- og bakdekk. Det er derfor viktig å få rett dekk på rett sted.

Bytting av dekk

Når bilen er jekket opp, skrur du av hjulboltene og tar deretter av dekket. Sett på det nye dekket og skru inn hjulboltene for hånd til du kjenner at de har fått feste.

Stram hjulboltene

Bruk hjulvinnen til å stramme hjulboltene helt inntil. Ikke bruk makt mens bilen står på jekken.

Jekk ned bilen og stram godt, men ikke for hardt. Da kan du skade gjenger og felg.

Det er lurt å bruke en momentnøkkel for å stramme hjulboltene med riktig kraft. Hvilken verdi du skal bruke på momentnøkkelen finner du oppgitt i bilens instruksjonsbok.

Riktig dekktrykk - her finner du det

Når de nye dekkene er satt på må du sjekke dekktrykket. Dette kan du gjøre ved å bruke en dekktrykkmåler eller du kan benytte deg av en på nærmeste bensinstasjon.

Korrekt dekktrykk finner du som regel i tanklokket på bilen eller i dørkarmen ved førerdøren. Dersom du kjører rundt med feil lufttrykk i dekkene vil dekkene slites raskere.

Stadig flere biler har dekktrykkovervåking. Ved dekkskift må sensorsystemet i slike biler nullstilles. Informasjon om hvordan dette gjøres finnes i bilens instruksjonsbok.

Etterstramme hjulboltene

Etter cirka 50 km anbefaler vi at du etterstrammer hjulboltene. Er hjulboltene for dårlig strammet til kan det i verste fall føre til at dekket faller av.

Bytte av dekk på elbil

Har du en elbil er det ekstra viktig at jekken plasseres på riktig punkt på grunn av batteripakken som er plassert i bunnen av bilen.

Batteriet er godt beskyttet mot slag, men tåler ikke like bra en jekk som løfter med full tyngde på et lite punkt.  Plasserer du jekken på feil sted kan du i verste fall klemme i stykker elektriske kabler eller skade metallkassen som beskytter batteriet. En slik skade kan fort bli veldig dyr å reparere.

Vi skifter gjerne dekkene for deg. Se pris og bestill time her.
Sist oppdatert - 04. desember 2024

Relaterte artikler

Tips og rådBilferie i Norge

Nyt livet på veien i sommer

Tips og rådMøller Bil - din partner på dekk

Hvilke dekk du setter på bilen din, er en av de viktigste sikkerhetsvurderingene du gjør for å ferdes trygt på veien.

Tips og rådFjerner du dette, kan du spare store summer

Hvert år får vi inn biler med store lakkskader som følge av fuglebæsj. Les hva du bør gjøre dersom uhellet har vært ute.

Se alle artikler