
Bruk en mønsterdybdemåler og sjekk at dekkene dine oppfyller kravene til mønsterdybde.
Jonas i Møller Bil er en av mekanikerne som skifter hjul når Møller Bil Motorsport konkurrerer i løp på Nürburgring - sett på som verdens tøffeste og krevende racingbane. Her er hans guide til hvordan du skifter hjul selv.
Se video i bunn av artikkelen hvor jeg skifter hjul.
Jeg anbefaler at du har eget verktøy hjemme, slik at det som følger med bilen er tilgjengelig dersom det skulle skje noe når du er ute og kjører.
Hver gang du skifter hjul er det viktig at du blant annet sjekker mønsterdybden og dekkenes tilstand.
Bruk en mønsterdybdemåler og sjekk at dekkene dine oppfyller kravene til mønsterdybde.
Plasser bilen på et rett og hardt underlag, i gir og med håndbrekket på. Før du starter å jekke opp bilen må du løsne hjulboltene, ca. en kvart omdreining.
En del biler har deksel på hjulboltene og disse må tas av for å komme til selve hjulbolten. Verktøy for å fjerne dekselet finner du i verktøysettet til bilen, som oftest bak i bilen.
Noen har også en egen låsebolt som du må ha spesialverktøy for å fjerne. Har du låsebolt vil du finne spesialverktøyet for å fjerne denne i verktøysettet i bilen. Dersom verktøyet til å fjerne låsebolten er borte, må du ta kontakt med oss så vil vi hjelpe deg med å fjerne denne. Vi kan også kunne bestille opp ny låsebolt til deg.
Når du skal jekke opp bilen må du passe på at den er plassert riktig slik at du gjør hjulskiftet på en trygg måte. På de fleste biler skal jekken stå på et sted med ekstra forsterkning på kanalen. Dette vil du som regel kunne se eller kjenne hvor er. Ofte er dette merket med en pil på kanalen. Se i bilens instruksjonsbok hvis du er i tvil.
Du kan bruke jekken som følger med bilen, men jeg anbefaler at du bruker en garasjejekk. Den er stødigere og enklere å bruke.
NB! Har du elbil er det ekstra viktig at jekken plasseres på riktig punkt på grunn av batteripakken som ligger under bilen. Batteriet er godt beskyttet mot slag, men tåler ikke like bra en jekk som løfter med full tyngde på et lite punkt. Plasserer du jekken på feil sted kan du i verste fall klemme i stykker elektriske kabler eller skade metallkassen som beskytter batteriet. En slik skade kan fort bli veldig dyr å reparere.
Jekk til du har klaring under hjulet. Pass på at du ikke har hender eller noe annet under hjulet.
Når bilen er jekket opp, skrur du av hjulboltene og tar deretter av hjulet. Sett på det nye hjulet og skru inn hjulboltene for hånd til du kjenner at de har fått feste.
Sjekk hvilke hjul som skal monteres hvor på bilen. Mange dekk har definert rulleretning og dette er da markert med pil eller annet merke på dekket.
Har du dekk uten rulleretning kan disse kryssbyttes hver sesong. Da vil dekkene slites mer jevnt.
Bruk en hjulvinne til å stramme hjulboltene helt inntil. Ikke bruk makt mens bilen står på jekken.
Jekk ned bilen og stram godt, men ikke for hardt. Da kan du skade gjenger eller felg. Det kan være lurt å bruke en momentnøkkel slik at man strammer hjulboltene med riktig kraft (på de fleste av våre personbiler er riktig verdi er 120 Nm, men sjekk gjerne med en av våre forhandlere hva som gjelder for nettopp din bil).
Når de nye hjulene er satt på må du sjekke lufttrykket. Dette kan du gjøre ved å bruke en dekktrykkmåler eller du kan benytte deg av en på nærmeste bensinstasjon. Korrekt lufttrykk finner du som regel i tanklokket på bilen eller i dørkarmen ved førerdøren. Dersom du kjører rundt med feil lufttrykk i dekkene vil dekkene bli slitt raskere og du risikerer unødvendig feil slitasje.
Stadig flere biler har lufttrykkovervåking. Ved hjulskift må sensorsystemet i slike biler resettes. Informasjon om hvordan dette gjøres finnes i instruksjonsboken til bilen din.
Det er viktig at du etter ca. 50 km etterstrammer hjulboltene i tilfellet de er skrudd til for svakt eller det har kommet til støv og sand mellom felg og hjulspindel.