Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren. Les mer om informasjonskapsler.

EU kontroll regler

Lurer du på hvilke regler som gjelder for EU-kontroll? I 2019 kom det nye regler for EU-kontroll som påvirket både bileier og den som utfører kontrollen. Møller Bil har svarene på det du lurer på.

Regler for EU-kontroll

Hvert år gjennomføres det ca. to millioner EU-kontroller i Norge, og omtrent en tredjedel av disse er etterkontroller. Reglene for EU-kontroll er utarbeidet i EU, og i Norge har man fulgt dette regelverket tilnærmet likt. Tidligere har kontrollfristen blitt bestemt ut i fra siste siffer i registreringsnummeret på bilen. Nå er det nye kontrollfrister som gjelder.

Det nye regelverket som kom i 2019, innebærer at alle biler må kontrolleres innen fire år etter førstegangsregistreringen i Norge, og deretter i toårsintervaller. Kjøretøy over 7500 kg skal inn hvert år. Den nye ordningen fases inn etter hvert som kjøretøyene kommer inn på kontroll. Det er altså ikke slik at alle biler plutselig har fått ny frist. Som bileier kan du forholde deg til den fristen du allerede har, til det gjennomføres en ny kontroll.

Bestill tid for EU-kontroll

Her kan du bestille verkstedtime for EU-kontroll hos alle våre forhandlere.

Strengere krav til kontrollør

De nye reglene for EU-kontroll stilte også strengere krav til den som utfører kontrollen. Vandel, fagbrev og obligatorisk opplæring er nå påkrevd av den som gjennomfører EU-kontrollen og teknisk leder. Kontrolløren vil med sin faglige kompetanse ha hovedansvaret for at kontrollen gjennomføres i henhold til regelverket, og på objektivt grunnlag.

Utstyrskrav til utførelse av kontrollen er også endret. Hos flere av våre forhandlere har vi nå spesialtilpasset områder for utførelse av EU-kontroll.

Kontrollpunkter

Det er ca. 150 kontrollpunkter som skal sjekkes på en EU-kontroll. Dersom det oppdages feil eller mangler blir disse bedømt med et eget karaktersystem med følgende forklaring:

  • Mindre feil eller mangel som må rettes, men som ikke har betydning for om kjøretøyet kan godkjennes.
  • Større feil eller mangel som må utbedres før kjøretøyet kan godkjennes.
  • Farlig feil eller mangel som innebærer en umiddelbar fare for trafikksikkerhet eller miljø. Kjøretøyet kan ikke godkjennes før feilen utbedres, og kan innebære bruksforbud umiddelbart.

Kontrollpunktene tar blant annet for seg det elektroniske stabilitetssystemet, airbag, bremseskiver, -klosser og -bånd, lekkasjer, lykter, karosseri, hjuloppheng og mye mer.

På tide å bytte sesongdekk? Våre forhandlere over hele landet hjelper deg med hjulskift, og tilbyr dekkhotell.

EU-kontroll hos Møller

Skal din Audi, Volkswagen eller ŠKODA på EU-kontroll, bør du bestille EU-kontroll hos Møller. Vi kjenner de merkene vi forhandler best, og reparerer eventuelle feil og mangler med mål om at du som kunde skal bli 100% fornøyd. Det er enkelt å bestille time med Bilhold online eller i appen, men du kan også ta direkte kontakt med din nærmeste forhandler.

Finn din forhandler

Her kan du finne frem til din nærmeste forhandler for å få utført EU-kontroll.

Dagens moderne biler kommer gjerne med høyteknologiske funksjoner, og det er ofte behov for oppgraderinger for å optimalisere bilens ytelsesevne. Dette fanger vi opp på verkstedet, og utfører gratis. Fra før er vi spesialister på merkene vi forhandler, og nå er vi også spesialister på utførelse av periodisk kjøretøykontroll.

Husk å bestille time for EU-kontroll i god tid før fristens utløp. Reglene sier nemlig at kjøretøyet skal være godkjent når fristen går ut, noe som innebærer at eventuelle feil og mangler må utbedres før dette. Gjennom  Bilhold-appen får du beskjed fra oss når det er på tide å bestille EU-kontroll.

Bestill tid for EU-kontroll

Her kan du bestille verkstedtime for EU-kontroll hos alle våre forhandlere.