Frist for bytte av dekk og krav til mønsterdybde på vinterdekk

“Bytt dekk i tide” er et velkjent ordtak. Spesielt på vinterstid er det viktig å passe på at man er riktig skodd for føret. I denne artikkelen får du vite når du bør bytte til vinterdekk, krav til mønsterdybde og datoer for når det er lovlig å bruke piggdekk.

Følgende krav gjelder for bytte av dekk

Ifølge loven er du som sjåfør ansvarlig for at bilen har tilstrekkelig veigrep året rundt. Datoene er derfor ikke absolutte, men kan sees på som veiledende. Det ansees som viktigere at man har et tilstrekkelig veigrep enn at datofristen overholdes. Variasjoner i vær og temperatur, lengden på vinteren og påskens plassering vil derfor til syvende og sist avgjøre når bytte av dekk bør gjennomføres.

Vinterdekk dato – når er fristen for å bytte?

I perioden fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag bør sommerdekkene byttes ut med vinterdekk. I denne perioden er det også et krav til mønsterdybde på minst 3 mm. Unntaket er Nordland, Troms og Finnmark hvor datoen er 16. oktober. Som nevnt må man alltid se an vær og føret. Sommerdekk må aldri brukes på vinterføre da en ikke vil ha tilstrekkelig veigrep.

Lurer du på når du må bytte til sommerdekk les her

Krav til mønsterdybde for vinterdekk

Kravet til mønsterdybde på vinterdekkene er minimum 3 millimeter for personbiler. Dette er et minimumskrav, men vi anbefaler 4 mm mønster på vinterdekkene for at du skal være godt sikret gjennom vintersesongen.

Husk at kravet for mønsterdybde gjelder der dekket er mest slitt. Det hjelper derfor ikke at du tilfredsstiller kravet for mønsterdybde enkelte steder på dekket. Blir du stoppet i kontroll og ikke oppfyller minimumskravet for mønsterdybde vil du bli bøtelagt for dette.

Les mer om hvordan du kontrollerer dekkslitasje og mønsterdybde

Dato for bruk av piggdekk

For de som bruker piggdekk kan dette brukes fra 1.november til første mandag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er datoen satt til 1.mai. Piggdekk skal ikke brukes utenom denne perioden, med mindre føreforholdene gjør det nødvendig.

Bot piggdekk

Kjører du med piggdekk utenom disse datoene og kjøreforholdet ikke tilsier at du trenger det vil du kunne motta bot på opptil 3.000 kr (750 kr per dekk). Det er også verdt å merke seg at dersom du kjører du med piggdekk i eller gjennom Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim må du betale piggdekkavgift. Blir du tatt for å kjøre uten gyldig oblat i disse byene vil du motta en bot på 750 kr.

Trenger du å skifte til vinterdekk bestill time her

Ofte stilte spørsmål rundt vinterdekk

  1. Gjelder mønsterdybdekravet over hele dekket? Ja, kravet gjelder der dekket er mest slitt. Det er ikke tilstrekkelig å oppfylle kravet kun enkelte steder på dekket.
  2. Kan jeg få bot dersom jeg ikke har nok mønsterdybde på dekket? Ja, hvis du ikke oppfyller minimumskravet for mønsterdybde kan du bli bøtelagt.
  3. Når kan jeg bruke piggdekk? Du kan bruke piggdekk fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag, og i Nordland, Troms og Finnmark til 1. mai.
  4. Hva skjer hvis jeg bruker piggdekk utenfor tillatt periode? Du kan motta bot på opptil 3.000 kr (750 kr per dekk) hvis kjøreforholdene ikke tilsier at du trenger å bruke piggdekk.
  5. Er det spesielle regler for piggdekk i norske byer? Ja, i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim må du betale piggdekkavgift og ha gyldig oblat. Uten dette kan du motta en bot på 750 kr.
  6. Er datoene for dekkskifte absolutte? Nei, datoene er veiledende. Det er viktigere å ha tilstrekkelig veigrep enn å overholde datofristen.
  7. Kan jeg bruke sommerdekk på vinterføre? Nei, sommerdekk må aldri brukes på vinterføre da de ikke gir tilstrekkelig veigrep.

Sist oppdatert - 02. januar 2024

Relaterte artikler

Tips og rådBilferie i Norge

Nyt livet på veien i sommer

Tips og rådDet er farlig å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren

Ikke alle er like flinke til å legge om til sommerdekk når snøen har smeltet og veiene er bare. Christian Marstrander Fodnes hos Møller Bil Oslo Vest, forklarer at vinterdekk har helt andre egenskaper enn et sommerdekk og er derfor farlig å kjøre med på sommeren.

Tips og rådMøller Bil - din partner på dekk

Hvilke dekk du setter på bilen din, er en av de viktigste sikkerhetsvurderingene du gjør for å ferdes trygt på veien.

Se alle artikler