Når må man bytte til sommerdekk 2024

Når vintersesongen nærmer seg er de fleste flinke til å bytte til vinterdekk, men visste du at det er minst like viktig å skifte til sommerdekk i tide? Les når du bør bytte og krav til mønsterdybde på sommerdekkene.

Når må man skifte til sommerdekk Dette er reglene

Dersom du kjører på piggfrie vinterdekk er det ingen bestemt dato for når de skal byttes ut, men du bør bytte ut de piggfrie vinterdekkene når vi trer inn i sommerhalvåret da vinterdekkene har betydelige dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt. De fleste velger å bytte til sommerdekk i april-mai. Når vi nærmer oss juni bør du har byttet om til sommerdekk.

Krav til mønsterdybde på sommerdekk

Kravet til mønsterdybde på sommerdekk er minimum 1,6 millimeter for personbiler. Husk at dette er minimumskravet. Mønsterdybde har mye å si for bilens sikkerhet, og det er hovedsakelig dekkets evne til å bremse effektivt på våte veier og beskyttelse mot vannplaning som reduseres betraktelig dersom du ikke har nok mønsterdybde.Vi anbefaler derfor sommerdekk med mønsterdybde på minst 3 mm for å sikre at mønsterdybden holder seg innenfor minimumskravet gjennom hele sommerhalvåret.

Piggdekk-regler

I motsetning til piggfrie vinterdekk finnes det konkrete datoer for når du skal bytte fra piggdekk til sommerdekk. Kjører du med piggdekk som vinterdekk må disse byttes ut første mandag etter 2. påskedag med mindre føreforholdene gjør det nødvendig. I Nordland, Troms og Finnmark er det datoen 1. mai. som er gjeldene. Dersom du kjører med piggdekk etter denne datoen og føret tilsier at du ikke har behov for piggdekk vil det kunne medføre bot.

Visste du at vinterdekk på sommerføre er farlig?
Dato for bytte til vinterdekk og krav til mønsterdybde.

Ofte stilte spørsmål om bytte til sommerdekk

  1. Når bør man skifte til sommerdekk?
    Dersom du kjører på piggfrie vinterdekk er det ingen bestemt dato for når du skal bytte, men de fleste bytter til sommerdekk i april-mai. I juni bør du ha byttet da vinterdekk har betydelige dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt, noe som øker risikoen for vannplaning.
  2. Hva skjer hvis jeg kjører med piggdekk etter den angitte datoen?Dersom forholdene ikke krever piggdekk og du fortsatt kjører med dem etter den angitte datoen, kan det medføre bot.
  3. Hva er minimumskravet til mønsterdybde på sommerdekk?Minimumskravet til mønsterdybde på sommerdekk for personbiler er 1,6 millimeter, men vi anbefaler at du har en mønsterdybde på 3 mm.
  4. Hvorfor er vinterdekk på sommerføre farlig?
    Kjører du med vinterdekk om sommeren øker bremselengden betraktelig. Piggfrie vinterdekk er laget for å være myke i kulde, noe som gir godt grep om vinteren. Men om sommeren kan disse dekkene bli glatte selv når de er nye. På våte veier øker også risikoen for vannplaning, fordi vinterdekkenes evne til å drenere bort vann er dårligere.
Sist oppdatert - 12. april 2024

Relaterte artikler

Tips og rådBilferie i Norge

Nyt livet på veien i sommer

Tips og rådDet er farlig å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren

Ikke alle er like flinke til å legge om til sommerdekk når snøen har smeltet og veiene er bare. Christian Marstrander Fodnes hos Møller Bil Oslo Vest, forklarer at vinterdekk har helt andre egenskaper enn et sommerdekk og er derfor farlig å kjøre med på sommeren.

Tips og rådMøller Bil - din partner på dekk

Hvilke dekk du setter på bilen din, er en av de viktigste sikkerhetsvurderingene du gjør for å ferdes trygt på veien.

Se alle artikler