Det er farlig å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren

Ikke alle er like flinke til å legge om til sommerdekk når snøen har smeltet og veiene er bare. Christian Marstrander Fodnes hos Møller Bil Oslo Vest, forklarer at vinterdekk har helt andre egenskaper enn et sommerdekk og er derfor farlig å kjøre med på sommeren.

Vinterdekk på sommerføre øker bremselengden betraktelig

Du øker bremselengden din betraktelig dersom du kjører med vinterdekk om sommeren. Piggfrie vinterdekk har en gummiblanding som gjør at de holder seg myke selv i lavere temperaturer. Dette er viktig for at du skal ha godt veigrep på vinterføre, men på sommerføre kan de samme dekkene bli glatte - selv om de er nye.

Større risiko for vannplaning

Med piggfrie vinterdekk på våt veibane øker du risikoen din for vannplaning siden vinterdekk sin evne til å drenere vann er ganske dårlig.

Det langsgående mønsteret du ser i et sommerdekk er laget for å redusere risiko for vannplaning. Et vinterdekk har gjerne et mønster som går på tvers for å ha god gripeevne på snø og is. Har du slitte vinterdekk øker du risikoen enda mer.

Her ser du tydelig forskjell på sommer- og vinterdekk. Sommerdekkene har langsgående spor for å skyve unna vann.

Raskere slitasje øker kostnadene dine

Kjører du med piggfrie vinterdekk på sommeren sliter du de også ut raskere. Dette er mye grunnet den mykere gummiblandingen dekkene er laget av. Det betyr at i tillegg til at det er farlig å kjøre med vinterdekk på sommeren er det også dyrt fordi vinterdekkene dine må byttes ut tidligere enn om du bytter til sommerdekk når du kan.

Her ser du tydelig hvor lite mønster og gode egenskaper det er igjen i et slitt dekk.

Du kan bli ansvarliggjort ved uhell

Loven sier at man skal være riktig skodd for føret. Dersom uhellet skulle være ute kan du bli stilt ansvarlig dersom du kunne og burde ha kjørt med sommerdekk.

Ikke spar på sommerdekkene og ikke tenk at du skal “bruke opp siste rest av vinterdekkene”. Er dekkene for slitte til å holde en sesong til er de i alle fall for slitte til å brukes i feil sesong. Dette kan potensielt være livsfarlig for deg og dine – og andre trafikanter.

Vår dekkekspert Christian Marstrander Fodnes ber deg derfor tenke over:

Vær like flink til å bytte til sommerdekk som du er til å bytte til vinterdekk.
- Christian Marstrander Fodnes

Trenger du hjelp? Vi legger gjerne om til sommerdekk for deg

Sist oppdatert - 14. mai 2024

Relaterte artikler

Tips og rådBilferie i Norge

Nyt livet på veien i sommer

Tips og rådMøller Bil - din partner på dekk

Hvilke dekk du setter på bilen din, er en av de viktigste sikkerhetsvurderingene du gjør for å ferdes trygt på veien.

Tips og rådFjerner du dette, kan du spare store summer

Hvert år får vi inn biler med store lakkskader som følge av fuglebæsj. Les hva du bør gjøre dersom uhellet har vært ute.

Se alle artikler