Elbiltips! Slik sparer du strøm på elbilen når det er kaldt

Om vinteren er det mange som merker at elbilens rekkevidde blir redusert. Likevel er det flere tiltak du kan gjøre for å redusere elbilens strømforbruk. Her er våre beste tips for å optimalisere rekkevidden på elbil når det er kaldt!

Kulde gir kortere rekkevidde for elbiler

Elbilens rekkevidde reduseres på vinteren. Årsaken til dette er flere. Kulden gjør at batteriet får mindre kapasitet, samtidig som du bruker mer strøm til å holde bilen varm.

En av fordelene med å kjøre elbil, er at du på egenhånd kan gjøre små grep, som kan få stor betydning for forbruket ditt over tid. Sammen med en jevn og «fornuftig» kjørestil, kan du med disse enkle grepene redusere strømforbruket betydelig.

Noen smarte tips for å bevare rekkevidden om vinteren er:

  • Parker bilen innendørs hvis mulig
  • Forvarme kupeen i mens elbilen står til lading.
  • Bruk setevarmer fremfor å ha klimaanlegget på fult.
  • Hurtiglading går sakte med kaldt batteri. Det lønner seg derfor å lade elbilen når batteriet er varmt.
  • Forvarm batteriet. På nyere elbiler kan man ofte stille inn dette. Alternativt kan du stille inn ladingen slik at bilen har ladet rett før avreise. Da slipper du å bruke energi på å varme batteriet når du skal ut å kjøre.
  • Planlegg bilturen hvis du skal på langtur. Det kan være at du må legge inn flere ladestopp om vinteren enn om sommeren.

Forvarm elbilen før du kjører

Et varmt batteri har betydelig lavere forbruk enn et kaldt batteri. Det er derfor lurt å forvarme bilen før kjøreturen. Dette gjør du gjennom innstillinger i bilen eller i bilens app. Ved bruk av bilens tidsur, kan du sørge for at bilen er både fulladet og forvarmet til tidspunktet du har planlagt å kjøre.

Under kjøring er det mest energieffektivt å holde varmen ved å benytte ratt- og setevarme, fremfor å sette klimaanlegget på maksimal effekt.

Lad elbilen når batteriet er varmt

Elbilene lader saktere når det er kaldt. Det går fortere (og er dermed billigere!) å lade et varmt batteri enn et kaldt batteri. Er det skikkelig kaldt kan det ta flere timer før batteriet er varmt. Planlegg derfor å lade på vei til hytta mens batteriet er varmt, framfor å starte hjemturen med å lade et iskaldt batteri.

Lad elbilen til 80% fremfor 100%

For de aller fleste holder det å sette maksimalt ladenivå til 80% for hverdagskjøring, med unnatk av når det er veldig kaldt ute. Ved langtur kan du evt sette den til 100% og dermed starte turen med fulladet batteri. Ladenivået kan du enkelt justere i bilen din eller i bilens app.

Lading etter 80 % går veldig sakte for de fleste elbiler. Lader du over natten har ikke dette så mye å si, men dersom du hurtiglader kan det lønne seg både i tid og penger og heller legge inn et ekstra kort ladestopp på veien. Det er også god ladeskikk å stoppe

Å sette ladenivået til 80% er også det mest skånsomme for batteriet, og vil bidra til å øke batteriets levetid på sikt.

Bruk økomodus

Ved å sette bilen i økomodus kan du kjøre mer energieffektivt. I økomodus skrues effekten på varmeanlegg og motor ned, og bilen kjøres derfor i en form for sparemodus. Bilens kjøremodus stiller du inn i bilens innstillinger. Dette er fint på langkjøring og de gangene du ønsker å få ut mest mulig rekkevidde av bilen.

Smart lading

Dagens moderne teknologi gir mange nye muligheter for fornuftig planlegging. Ved å planlegge ladingen, kan du lade når forbruket er lavest og strømprisen også er på sitt laveste. Bruk tidsuret i bilen din, appen til veggladeren din eller strømleverandørens egne apper, og start ladingen når du ser at prisen er på sitt laveste. Her kan det være betydelige summer å spare på et år!

Laster inn video...
Sist oppdatert - 04. desember 2024

Relaterte artikler

Tips og rådBilferie i Norge

Nyt livet på veien i sommer

Tips og rådMøller Bil - din partner på dekk

Hvilke dekk du setter på bilen din, er en av de viktigste sikkerhetsvurderingene du gjør for å ferdes trygt på veien.

Tips og rådFjerner du dette, kan du spare store summer

Hvert år får vi inn biler med store lakkskader som følge av fuglebæsj. Les hva du bør gjøre dersom uhellet har vært ute.

Se alle artikler