Tips! Reduser elbilens strømforbruk

Når gradestokken kryper nedover mot blått, er det mange som merker at elbilens rekkevidde blir redusert. Likevel er det flere tiltak du kan gjøre for å redusere elbilens strømforbruk. Her er våre beste tips for økonomisk bilkjøring når det er kaldt!

Strømforbruk elbil

En av de mange fordelene med å kjøre elbil, er at du på egenhånd kan gjøre små grep, som kan få stor betydning for forbruket ditt over tid. Sammen med en jevn og «fornuftig» kjørestil, kan du med disse enkle grepene kjøre samme biltur med betydelig redusert strømforbruk.

Bruker du elbilen mest til småkjøring?

For de fleste holder det å sette maksimalt ladenivå til 80% for hverdagskjøring. Ved langtur kan du sette den til 100% og dermed starte turen med fulladet batteri. Ladenivået kan du enkelt justere i bilen din eller i bilens app. Det å sette ladenivået til 80% er også mest mulig skånsom behandling av batteriet, og noe som vil øke batteriets levetid på sikt.

Forvarm elbilen før du kjører

Et varmt batteri har betydelig lavere forbruk enn et kaldt batteri. Det er derfor både godt for deg – og godt for bilen å forvarme bilen før kjøreturen. Dette gjør du gjennom innstillinger i bilen eller i bilens app. Ved bruk av bilens tidsur, kan du sørge for at bilen er både fulladet og forvarmet til tidspunktet du har planlagt å kjøre.

Under kjøring er det mest energieffektivt å holde varmen ved å benytte ratt- og setevarme, fremfor å sette klimaanlegget på maksimal effekt.

Lad elbilen mens batteriet fortsatt er varmt

Det går fortere (og er dermed billigere!) å lade et varmt batteri enn et kaldt batteri. Lad derfor på vei til hytta mens batteriet er varmt, framfor å starte hjemturen med å lade et iskaldt batteri. Vi anbefaler at batteriet lades til maksimalt 80% ved lading på hurtiglader.

Laster inn video...

Bruk økomodus

Ved å sette bilen i økomodus kan du kjøre mer energieffektivt. I økomodus skrues effekten på varmeanlegg og motor ned, og bilen kjøres derfor i en form for sparemodus. Bilens kjøremodus stiller du inn i bilens innstillinger. Dette er fint på langkjøring og de gangene du ønsker å få ut mest mulig rekkevidde av bilen.

Smart lading

Dagens moderne teknologi gir mange nye muligheter for fornuftig planlegging. Ved å planlegge ladingen, kan du lade når forbruket er lavest og strømprisen også er på sitt laveste. Bruk tidsuret i bilen din, appen til veggladeren din eller strømleverandørens egne apper, og start ladingen når du ser at prisen er på sitt laveste. Her kan det være betydelige summer å spare på et år!

Sist oppdatert - 03. oktober 2023