Sjekk frontruten for steinsprutskader – unngå unødvendige kostnader

Våren er høysesong for steinsprutskader. En liten steinsprutskade kan utvikle seg til en større sprekk som både kan bli kostbar og trafikkfarlig.

Slik skades frontruten

De fleste steinsprutskadene oppstår om våren når is og snø smelter og etterlater veiene fulle av småstein. Disse småsteinene setter seg i dekkets mønster før de slynges ut igjen i høy fart. Da kan du være uheldig og bli truffet i frontruten. Som oftest kommer småsteinen fra forbipasserende biler og ikke fra bilen foran deg.

Husk å sjekke frontruten jevnlig

Vi anfaler å sjekke frontruten med jevne mellomrom, f.eks. når du vasker bilen. Se over hele frontruten og sjekk spesielt området rundt vindusviskerne. Om steinsprutskaden ikke er helt i kanten av frontruten og ikke er større enn en tikroning kan den vanligvis repareres.

Mekaniker Malin Mjelde reparerer frontruter ukentlig.

Mekaniker Malin Mjelde reparerer frontruter ukentlig. Hun håper nå flere bestiller reparasjon av frontruten med en gang de får en skade fremfor å vente.

Hvorfor bør du reparere en skadet frontrute raskt?

Vi anbefaler deg å handle raskt om uhellet er ute. En liten steinsprutskade kan fort bli større og da øker også sjansen for at hele frontruten må byttes.

Det er også trafikkfarlig å kjøre rundt med en skadet frontrute. Hvis ruten sprekker opp blir sikten blir dårligere og frontruten mister sin styrke.

Det smarteste du kan gjøre når du får en steinsprutskade er å dekke til den fortest mulig - for å unngå at vann og møkk kommer ned i såret. Hvis ikke øker sjansen for at frontruten sprekker opp ytterligere.

Vi tilbyr et steinsprutplaster som kan benyttes til dette formålet, men det fungerer helt greit med teip dersom du ikke har et steinsprutplaster når uhellet er ute.

Du kan få tak i steinsprutplaster hos en av våre forhandlere

Hoveddelen av skadene som fører til utskiftning av frontruten kunne vært unngått med litt egeninnsats. Per i dag er det få som reparer frontruten i tide og hele frontruten må derfor byttes ut. Det er hverken økonomisk gunstig eller bærekraftig.

Kostnadsfri reparasjon av frontruten

Mange er ikke klar over at det er gratis å reparere frontruten ved steinsprutskader, forutsatt at kunden har delkasko- eller kaskoforsikring. Dersom frontruten må skiftes vil du bli belastet en egenandel av forsikringsselskapet som er lik uansett hvilket verksted du benytter. Egenandelen varierer mellom forsikringsselskapene, men ofte kan du forvente å betale mellom 2.000 og 3.000 kroner.

Hos Møller Bil bruker vi alltid originale frontruter og lim. Vi har også avtale med alle forsikringsselskap.

Bestill reparasjon av frontruten din

Registrer skaden din i Bilhold så slipper du å kjøre til verkstedet på forhånd.

Bestill reparasjon

Rekalibrering av frontrute

Nye biler er fulle av teknologi i området i og rundt frontruten. Førerassistentsystemene, som består av sensorer, radarer og kameraer, og head-up displayet krever en uskadet frontrute. Om frontruten byttes må alle disse hjelpemidlene kalibreres på nytt. Det krever spesialutstyr og kompetanse som Møller Bil har.

Her byttes en frontrute på en Audi e-tron.

Om skaden er for stor til å repareres må frontruten byttes. Da må også alle assistentsystemene kaliberes på nytt.

Økning i glasskader og årsakene er mange

På landsbasis ble det registrert glasskader på over 273.000 kjøretøy i 2022 i følge Finans Norge. Det kostet forsikringsselskapene 1,749 milliarder kroner og tallene er økende. Det flere biler på veiene og det brukes mer sand og grus. I tillegg er frontrutene blitt tynnere som igjen gjør de mer sårbare.

Mange av disse frontrutene kunne ha vært reparert fremfor å bli skiftet ut om bileierne hadde vært tidligere ute, viser tall fra Harald A. Møller som er bilimportør av Volkswagen, Audi, Škoda, Seat og Cupra i Norge.

Vi hjelper deg hvis du har fått steinsprutskade
Sist oppdatert - 21. april 2023