Sjekk frontruten for steinsprutskader – unngå unødvendige kostnader

En steinsprut i frontruten bør behandles raskt når uhellet først har vært ute. Les hva du bør gjøre og hva det koster å få steinsprutskaden fikset. Det kan spare deg for unødvendige kostnader.

Slik oppstår steinsprut i frontruten

De fleste steinsprutskadene oppstår om våren når is og snø smelter og etterlater veiene fulle av småstein. Disse småsteinene setter seg i dekkets mønster før de slynges ut igjen i høy fart. Da kan du være uheldig og bli truffet i frontruten.

Som oftest kommer småsteinen fra forbipasserende biler og ikke fra bilen foran deg.

Kan frontruten repareres - her er reglene

Det er lurt å sjekke frontruten med jevne mellomrom, f.eks. når du vasker bilen. Sjekk spesielt området rundt vindusviskerne som er sjåførens synsfelt.

Om du oppdager en steinsprutskade tidlig kan den ofte repareres under disse forutsetningene:

  • Mindre enn en tikroning (3 cm)
  • Utenfor sjåførens synsfelt
  • Ikke i kanten av frontruten

En sprekk i frontruten kan være trafikkfarlig fordi sikten blir dårligere og frontruten mister sin styrke. I tillegg krever nyere biler en hel rute for at førerassistentsystemene skal fungere som tiltenkt.

Hoveddelen av skadene som fører til utskiftning av frontruten kunne vært unngått med litt egeninnsats. Per i dag er det få som reparer frontruten i tide og hele frontruten må derfor byttes ut. Det er hverken økonomisk gunstig eller bærekraftig.

Steinsprutplaster kan redde frontruten

En fersk steinsprutskade bør dekkes til fortest mulig - for å unngå at vann og møkk kommer ned i såret. Uten kan en liten skade fort bli større f.eks. ved at vann fryser i spreken og utvider seg.

Vi anbefaler å bruke et steinsprutplaster. Det er en gjennomsiktig klistrelapp som du fester over steinsprutskaden. En teip kan også fungere.

Får du dekket til såret raskt øker også sjansen for at frontruten kan repareres fremfor å byttes.

Du kan få tak i steinsprutplaster hos en av våre forhandlere
Mekaniker Malin Mjelde reparerer frontruter ukentlig.

Mekaniker Malin Mjelde reparerer frontruter ukentlig. Hun håper nå flere bestiller reparasjon av frontruten med en gang de får en skade fremfor å vente.

Reparasjon av steinsprut

Det er kostnadsfritt å reparere frontruten ved steinsprutskader, forutsatt at du har delkasko- eller kaskoforsikring på bilen.

Dersom frontruten må byttes blir du belastet en egenandel av forsikringsselskapet som er lik uansett hvilket verksted du benytter. Møller Bil har avtale med alle forsikringsselskapene.

Våre spesialister bruker alltid originale frontruter og lim. Må frontruten byttes må førerassistentsystemene kalibreres på nytt etter bilmerkets krav og spesifikasjoner. Det krever spesialutstyr og kompetanse som vi har. Derfor anbefaler vi ingen å reparere en steinsprut i frontruten selv.

Her byttes en frontrute på en Audi e-tron.

Om skaden er for stor til å repareres må frontruten byttes. Da må også alle assistentsystemene kaliberes på nytt.

Å reparere en steinsprut tar ofte under én time, mens å bytte hele frontruten tar som regel noen timer. Dette kan kombineres med en service.

Økning i glasskader og årsakene er mange

På landsbasis ble det registrert glasskader på over 273.000 kjøretøy i 2022 i følge Finans Norge. Det kostet forsikringsselskapene 1,749 milliarder kroner og tallene er økende. Det flere biler på veiene og det brukes mer sand og grus. I tillegg er frontrutene blitt tynnere som igjen gjør de mer sårbare.

Mange av disse frontrutene kunne ha vært reparert fremfor å bli skiftet ut om bileierne hadde vært tidligere ute, viser tall fra Harald A. Møller som er bilimportør av Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT og CUPRA i Norge.

Bestill reparasjon av frontruten din

Registrer skaden din i Bilhold så slipper du å kjøre til verkstedet på forhånd.

Sist oppdatert - 20. november 2024

Relaterte artikler

Tips og rådBilferie i Norge

Nyt livet på veien i sommer

Tips og rådMøller Bil - din partner på dekk

Hvilke dekk du setter på bilen din, er en av de viktigste sikkerhetsvurderingene du gjør for å ferdes trygt på veien.

Tips og rådFjerner du dette, kan du spare store summer

Hvert år får vi inn biler med store lakkskader som følge av fuglebæsj. Les hva du bør gjøre dersom uhellet har vært ute.

Se alle artikler