Varsellamper bil

Hva betyr varsellampene i bilen og hva bør du gjøre når de lyser?

Dette betyr varsellampene i bilen

Dersom varsellampene lyser rødt, må du stanse bilen umiddelbart. Lyser de oransje, kan du fint kjøre til nærmeste verksted.

  • Når røde varsellamper tennes betyr det stopp. Nå.
  • Oransje som for eksempel viser "lite drivstoff igjen", eller "tid for service", gir beskjed om at man skal være oppmerksom og sjekke. Det betyr som regel at du kan kjøre videre.
  • Når det gjelder de grønne varsellampene er det noen av disse man burde legge litt ekstra merke til, som for eksempel symbolet som viser tåkelys: Dette kan nemlig blende møtende bilister unødig, og er derfor fint å skru av dersom sikten er god.

Her er noen av de viktigste lampene som du bør være oppmerksom på:

Her er de forskjellige symbolene på varsellampene i bil (symbolene kan variere fra ulike modeller).

Bremsefeil
Symbolet forteller at det er noe alvorlig galt med bremsene på bilen din - det kan være for lite bremsevæske eller at ett av de to bremsesystemene har sviktet. Det er viktig at du sjekker bremsevæskenivået og at bilen tas med til verksted for kontroll.

Motortemperatur
Temperaturen på kjølevæsken er blitt for høy på grunn for lite væske i systemet eller feil på kjølevifte. Dersom motoren koker og du fortsetter å kjøre, kan skadene bli store. Det er viktig å sjekke nivået på kjølevæske med en gang og ta med bilen til et verksted for sjekk.

Varsellamper bil: skiftenøkkel service-varsel

Lampen viser at bilen må på service. Flere moderne biler har ikke faste serviceintervaller, men skal på service ut i fra ulike indikatorer som bilens datamaskin registrerer. Dette er en avgjørelse datamaskinen tar basert på kjørelengde eller kjørestil.

Oljetrykk

Motoren har for lite olje eller motoren har mistet oljetrykket og du må stoppe med det samme for å sjekke nivået. Dersom nivået er ok, men lampen fortsatt lyser, bør du ikke kjøre videre, men ringe etter veihjelp.

Lading

Batteriet signaliserer at det ikke får tilstrekkelig lading. Synker ladespenningen til under 13 Volt, lyser denne lampen. Dynamoreima kan ha røket. Bilen må stoppes og du bør ringe etter veihjelp.

Det er ikke slik man ønsker at kjøreturen skal ende, men det er viktig å stoppe umiddelbart dersom enkelte lamper lyser rødtPixabay

Airbaglampe lyser

Indikerer at det er oppstått feil på bilens krasjsensorer, kollisjonsputer eller tilhørende ledningsnett. Det kan bety at puten(e) ikke vil løse seg ut i en eventuell kollisjon, og bilen burde tas med til verskted for feilsøking.

Dekktrykkvarsler

Når dekktrykket faller, tennes denne lampen, som også kan indikere punktering. Sving inn og sjekk lufttrykket på nærmeste bensinstasjon.

Motorlampe lyser gult - Motorfeil

Viser til potensiell feil eller forstyrrelse i bilens innsprøytings- eller motorstyringssystem. Bilen går gjerne automatisk ned på nødprogram og motoren trekker dårligere for å unngå overbelastning. Bilen bør til verksted for feilsøking.

Bremsebelegg

En elektrisk føler som sitter på bremsene gir et signal om at bremseklossene begynner å bli tynnslitte. Når denne lyser er det på tide å bytte bremseklosser.

Kilder: NAF, Broom

Sist oppdatert - 08. juni 2023