Dette betyr varsellampene i bilen

Varsellampene i bilen er en måte å gi deg beskjed om potensielle feil og andre ting du bør være oppmerksom på. Her får du en oversikt over hva de ulike varsellampene betyr og hva du må gjøre når de lyser.

Hva betyr de ulike varsellampene i bilen?

Det er viktig å vite at varsellampene kan variere i alvorlighetsgrad og derfor har varsellampene ulike farger. Noen indikerer mindre problemer og beskjeder mens andre krever øyeblikkelig handling. Varsellampene kan også variere mellom ulike bilmerker og modeller.

Rød varsellampe i bilen lyser

Rød varsellampe indikerer alvorlige feil og betyr at du må stanse bilen umiddelbart på et trygt sted. Kjører du videre kan det få alvorlige konsekvenser som kan gå utover bilen eller deg selv og andre medtrafikanter. Feil på bremser kan f.eks være en årsak.

Kontakt veihjelp eller verksted for videre hjelp.

Varsellampene dukker som oftest opp når du starten bilen eller under kjøring.

Varsellampene i dashbordet dukker som oftest opp når du starten bilen eller under kjøring.

Gul varsellampe i bilen lyser

Lyser varsellampen gult ønsker bilen din å gjøre deg oppmerksom på noe du bør sjekke. Lavt oljenivå er et eksempel. Du kan fint kjøre til nærmeste verksted med gule varsellamper.

Ofte brukes denne fargen når bilen varsler for lite drivstoff, strøm, spylervæske, eller at det er tid for service.

Grønn eller blå varsellampe i bilen lyser

Grønne og blå varsellamper er kun informasjon til deg om funksjoner som er aktivert og ikke noe som gjør at du trenger å reise innom et verksted med. Ofte er de knyttet til at lys på bilen din er aktive. Tåkelyset er representert med en grønnfarge mens fjernlys er blått.

Skru av disse dersom sikten er god så slipper du å blende andre bilister unødig.

Her er noen av de viktigste varsellampene i bilen som du bør være oppmerksom på:

Varsellamper i bil

Her er noen av de forskjellige symbolene på varsellampene i bil. Symbolene og tekstene kan variere fra bil til bil.

Bremsefeil

Symbolet forteller at det er noe alvorlig galt med bremsene på bilen din. Det kan være for lite bremsevæske eller at bremsesystemet har sviktet. Sjekker gjerne bremsevæskenivået, men kontakt veihjelp.

Motortemperatur

Temperaturen på kjølevæsken er blitt for høy på grunn for lite væske i systemet eller feil på kjølevifte. Dersom motoren koker og du fortsetter å kjøre kan skadene bli store. Det er viktig å sjekke nivået på kjølevæske med en gang. Kontakt veihjelp umiddelbart.

Skiftenøkkel

Lampen er et servicevarsel som betyr at bilen må på verksted for service nå. Ofte er varsel om service oversett når varsellampen lyser rødt.

Oljetrykk

Motoren har for lite olje eller har mistet oljetrykket. Du må stoppe med det samme for å sjekke nivået. Dersom nivået er ok, men lampen fortsatt lyser, bør du ikke kjøre videre, men ringe etter veihjelp.

Lading

Batteriet signaliserer at det ikke får tilstrekkelig lading. Dynamoreimen kan ha røket. Bilen må stoppes og du bør ringe etter veihjelp.

Det er ikke slik man ønsker at kjøreturen skal ende, men det er viktig å stoppe umiddelbart dersom enkelte lamper lyser rødtFoto: Foto: Pixabay

Airbag

Indikerer at det er oppstått feil på bilens krasjsensorer, kollisjonsputer eller tilhørende ledningsnett. Det kan bety at airbagene ikke vil løse seg ut i en eventuell kollisjon, og bilen burde tas med til nærmeste verksted for feilsøking.

Dekktrykklampe

Når dekktrykket faller, tennes denne lampen, som også kan indikere punktering. Sjekk lufttrykket på nærmeste servicestasjon eller bensinstasjon.

Varslet kan også komme etter hjulbytte og da anbefaler vi å nullstille dekktrykksensorene i bilens infotainmentsystem.

Motorlampe

Viser til mulig feil eller forstyrrelser i bilens innsprøytings- eller motorstyringssystem. Bilen går gjerne automatisk ned på nødprogram og motoren trekker dårligere for å unngå overbelastning. Bilen bør til verksted for feilsøking.

Bremsebelegg

En elektrisk føler som sitter på bremsene gir et signal om at bremseklossene begynner å bli tynnslitte. Når denne lyser er det på tide å bytte bremseklossene.

Forebyggende tiltak for å unngå feil og varsellamper i bilen

  1. Sjekk lufttrykket i dekkene regelmessig.
  2. Bytt olje og oljefilter i henhold til bilmerkets anbefalinger.
  3. Sørg for at 12-voltsbatteriet er godt koblet til.
  4. Lytt etter unormale lyder eller lukt i bilen, og kontakt din nærmeste verksted ved mistanke om at noe er galt.

Ved å følge disse forebyggende tiltakene kan du unngå at varsellampene lyser samtidig som du opprettholder bilens sikkerhet og pålitelighet.

Ofte stilte spørsmål om varsellamper som lyser i bilen:

  1. Motorlampen lyser rødt - kan jeg kjøre videre? Lyser varsellampen for motor rødt bør du stoppe umiddelbart, kontakte veihjelp eller nærmeste verksted.
  2. Kan man kjøre med varsellampe? Du kan kjøre videre med gul varsellampe, men ikke rød. Gul er ofte et varsel på noe som bør tas tak i, men som ikke krever at du stopper.
  3. Hva gjør jeg når en varsellamper lyser? Det er avgjørende å forstå betydningen av hver varsellampe og hvordan du skal reagere når de lyser. Husk å handle i henhold til alvorlighetsgraden, sjekke bilens instruksjonsbok for veiledning, oppsøke veihjelp eller nærmeste verksted for hjelp om nødvendig.
  4. Er alle varsellampesymboler like for alle bilmerker?Nei, symbolene og tekstene kan variere fra bil til bil.
  5. Hvem kan hjelpe meg hvis en varsellampe lyser?Du bør sjekke bilens instruksjonsbok for veiledning, kontakte veihjelp, eller oppsøke nærmeste verksted.
Sist oppdatert - 04. desember 2023

Relaterte artikler

Hjelp megEffektiv skadehåndtering med digital skadetaksering

Når uhellet først er ute er vi i Møller Bil opptatt av at det skal være lett for deg å få reparert skaden. Digital skadetaksering bidrar til en rask, effektiv og trygg håndtering.

Slik ser det tradisjonelle serviceheftet ut.
Tips og rådServicehefte for bil - hva det er og hvorfor det er viktig?

Servicehefte er et verdipapir som dokumenterer bilens vedlikehold og opprettholder bilens verdi. Les alt du trenger å vite om bilens servicehefte her.

Det er mange punkter du bør sjekke før EU-kontrollen som frontlyktene.
Tips og rådUnngå unødvendige feil og mangler - Sjekk dette selv før bilen skal på EU-kontroll

Når bilen din blir eldre må den EU-godkjennes av et verksted autorisert av Statens vegvesen – som Møller Bil. Før kontrollen er det enkelte punkter vi anbefaler at du sjekker for å unngå unødvendige feil og mangler på EU-kontrollen.

Se alle artikler