Trenger elbiler service?

Elbilen går så det suser og den lager ingen mistenkelige lyder. Hender at du tenker: «Hvorfor må den på service? Er ikke det både bortkastet tid og penger?». Det er vel heller ikke de samme detaljene som må sjekkes på elbilen som på hybrid eller fossil?

Elbiler trenger også service

Selv om motoren er elektrisk, har bilen fortsatt kjøleanlegg, batterier, bremser, bremsevæske, hjuloppheng, drivaksler og en rekke andre deler der det kan oppstå slitasje og rust. Elbiler må i tillegg ha ettersyn av elektrisk utstyr som ladekabler og høyvoltsledninger.

Elbilens bremser er mer utsatt enn fossile biler

Når det gjelder service på elbil, er det også spesielt bremsene som må inspiseres.

Servicesjef Åsmund Juul Auk, forteller blant annet at bremsene på el- og hybridbiler til en viss grad vil ruste mer på grunn av rekuperasjon (altså elbilens evne til å gjenvinne energi ved å blant annet unngå å bruke bremsen på tradisjonell måte).

– Det som er viktig er å bremse kraftig opp i blant, og spyle med høytrykkspyler mot bremsene for å få vekk skitt. Økt mengde med salt på veier om vinteren vil bidra til økt rustangrep på bremser generelt og elbiler, med sine utløp for stikkontakt, kan være mer utsatt for rust, forteller han.

Auk sier videre at det i løpet av en tre-års periode , kun blir skiftet bremsevæske og pollenfilter – dette er også de eneste delene som blir byttet ut på service på el-bil:

  • Pollenfilter: hvert 2 år/ 60000 km
  • Bremsevæske: 1 gang etter 3 år. Deretter hvert 2 år.

Når er det på tide med service på elbil? Lytt til varsellampa

Har naboen din nettopp vært på service, og du er usikker på om du burde ta en tur med din elbil? I dag er det så stor variasjon mellom bilene at du trygt kan følge varsellampen for når det er på tide at bilen skal på service. Lyser ikke denne, behøver du ikke å tenke på det. Lyser den, burde du booke time til service innen 30 dager fra lampen begynner å lyse.

Tre grunner til at elbilen behøver serviceintervall på verksted:

Noen av hovedårsakene til å ta service på elbilen til tross for at den ikke har noen synlige feil eller mangler er disse:

  1. Kompetanse og riktig utstyr: Batteriet på elbiler behøver gjerne en visuell kontroll og en kontroll av ladeforbindelser. For å åpne og endre batteri på elbiler må du ha særskilt kompetanse og være sertifisert elektrisk instruert personell. Kun høyvoltseksperter kan åpne og bytte batteri på en elbil.
  2. Programvareoppdateringer: i tilfeller hvor fabrikken har forbedret et produkt eller ny programvareoppdatering er tilgjengelig. Her er det også kun et merkeverksted som kan løse oppgaven da det er de som har kontakt med fabrikken. Det varierer om du vil kalles inn eller om det er oppdateringer under et generelt besøk til verkstedet.
  3. Mobilitetsgaranti: Dersom du er nøye med å følge Volkswagens serviceprogram, har du også alltid deres mobilitetsgaranti i ryggen. Du er også dekket for hentetjeneste og leiebil.
Sist oppdatert - 14. april 2023