Ladebrikke elbil, abonnement og ladestasjoner elbil

Ladebrikke til din elbil er noe som gjør lading på farten enklere. Her får du svar på hvor du får tak i ladebrikke, registrerer den og hvordan du bruker den på ladestasjoner.

Denne artikkelen inneholder blant annet oversikt over:

  • Hvor du får ladebrikke.
  • Hva det koster.
  • Universal ladebrikke.
  • Hvordan du bruker ladebrikken din.
  • Abonnement – hvor og lønner det seg?
  • Lokasjon for ladestasjoner elbil i Norge.
  • Hvilke tilbydere av ladestasjoner for elbil du finner i Norge.

Ladebrikke elbil

Ladebrikke elbil kan du få flere steder.

  • Du kan blant annet få den hos forhandleren din, Elbilforeningen eller NAF.
  • Poenget med ladebrikken er at det er enkelt å lade på farten. Ladebrikken brukes til å starte og stoppe ladingen ved at du scanner den på ladestasjonen.

Hva koster ladebrikke?

Ladebrikke får du flere steder, enten det for eksempel er tilknyttet et medlemskap i NAF eller Elbilforeningen. Du får også ladebrikke hos blant annet Circle K til 25 kroner. Les mer om Møller Bil ladebrikke her

Hvordan fungerer ladebrikke? Slik bruker du ladebrikken din

  • Du registrerer ladebrikke med nummeret du finner på ladebrikken hos de tilbyderne av ladestasjoner du ønsker.
  • Du registrerer deg som kunde via tilbyderne sine egne apper.
  • Deretter kan du enkelt scanne brikken når du skal starte og stoppe ladingen istedenfor å fikle med mobilen når du ankommer en ladestasjon.

Hvordan registrere ladebrikke?

Slik gjør du når du registrerer din ladebrikke hos de ulike tilbyderne av ladestasjoner første gang.

  • Last ned appen.
  • Klikk på bli kunde og opprett bruker.
  • Gå til "profil" i menyen.
  • Velg "Ladebrikker" og klikk på "registrer ladebrikke".
  • Legg inn nummeret som står på ladebrikken din og klikk "registrer".

Det er lurt å laste ned og registrere deg hos flere leverandører med en gang, så slipper du å bruke tiden på det når du ankommer ladestasjonen. Dessverre er det fortsatt smådetaljer som kan skape irritasjon når du skal lade. For eksempel har noen ladestasjon-tilbydere samme betalingssystem og overlapper hverandre. Derfor vil du i tilfellet som for eksempel Circle K og Mer måtte ha en brikke for hver leverandør, eller lade manuelt via telefonen.

Pass på at brikken du bestiller har en synlig kode enten på baksiden eller forsiden slik at det er lett å legge den inn når du registrerer den i de ulike appene. Når det er gjort, er du klar for enkel lading på veien.

Finnes det en universal ladebrikke, og hvilken ladebrikke er best?

Rent praktisk spiller det ingen rolle hvor du velger å få din ladebrikke fra. Du vil uansett måtte registrere den hos de forskjellige ladestasjonene du vil benytte. RFID brikke er i utgangspunktet en universell brikke.

Kan jeg lade elbil uten ladebrikke?

Ja, det kan du. Da må du først laste ned appen til ladestasjonen du ønsker å lade fra og koble opp din bil til den stasjonen du velger via telefonen din. Du finner ladestasjonen via et kart, trykker på denne, velger kabelen du kobler til elbilen din, og starter ladingen. Lading uten ladebrikke foregår via SMS og er det dyreste alternativet.

Hvordan lade elbil på ladestasjon?

Ladestasjonene har et punkt som viser hvor du skal holde ladebrikken for å starte og stoppe ladingen. Du kan også stoppe ladingen fra bilens programvare.

Ladekabelen sitter fast i elbilen min, hva gjør jeg?

Opplever du at laderen har satt seg fast i elbilen? Ikke få panikk. Lås og åpne elbilen en omgang. Da vil kabelen slippe tak. Sjekk også evt at du har stoppet ladingen ordentlig på ladestasjonen. Du vi ikke kunne dra ut ladekabelen hvis bilen lader.

Dette er de største tilbyderne av ladestasjon for elbil i Norge:

Hvis du ikke allerede har en egen app du bruker for å finne ladestasjoner, ser du Elbilforeningens kart over ladestasjonene her.

Abonnement for lading av elbil

Du kan tegne et abonnement med for eksempel ditt bilmerke eller med steder som NAF og Elbilforeningen. Abonnement involverer rabatter for bestemte ladestasjoner i Norge.

Ofte stilte spørsmål om elbil og ladebrikke:

Hvordan får man Ladebrikke?

Du får blant annet ladebrikke til elbil hos din forhandler, som for eksempel oss i Møller Bil.

Hvorfor ladeboks til elbil?

Med en ladeboks vil du lade sikrere og raskere enn hvis du lader med vanlig stikkontakt fordi ladebokser er laget spesielt for lading av elbil.

Hvem betaler for ladestasjon hvis jeg bor i borettslag?

Det er borettslaget eller sameiet som bestemmer om kun dere som bruker ladestasjonen skal betale for etablering og drift, eller om det skal inngå i fellesutgiftene. Dersom det ikke inngår i fellesutgiftene vil det ved brukerbetaling avtales en fast månedlig sum som skal dekke vedlikehold samt strømforbruk.

Hvordan betaler man på ladestasjoner?

Ved hjelp av en smarttelefon kan du få tilgang og betale for lading uten å ha ladebrikke eller abonnement hos en ladeoperatør. Betalingen trekkes fra ditt bankkort som du legger inn ved registrering. For deg som ikke har smarttelefon fungerer også SMS.

Hvordan få tilgang til ladestasjoner?

En ladebrikke gir deg tilgang til ladestasjoner fra flere tilbydere, enten det er kommunale gratis ladepunkter eller betalingslading fra de store ladeoperatørene.

Er Fortum og Charge det samme?

Ja, Fortum Charge & Drive er det samme.

Hva er forskjell på CHAdeMO og CCS?

CCS og CHAdeMO er de vanligste standardene for hurtiglading.

-CHAdeMO er standard utviklet av hovedsakelig japanske bilfabrikanter og Tokyo Electric Power Company. I dette systemet benyttes kun likestrøm. Derfor må biler som benytter CHAdeMO ha en separat kontakt for å ta vekselstrøm.

-CCS er en lade-standard som er utviklet av amerikanske og europeiske bilprodusenter som favner flere brukere. Når du bruker en hurtiglader, bruker pluggen begge portene. Den ene delen med tre pinner kommuniserer med bilen, mens den andre transporterer strømmen.

Hvor mye koster det å lade en elbil?

Hvor mye det koster å lade elbil varierer ut i fra om du lader hjemme, på farten, om du har ladebrikke, abonnement, eller om du lader via SMS. Det varierer også ut ifra strømprisene. Her finner du som regel alltid en oppdatert prisoversikt for de ulike ladeoperatørene.

Når er det billigst å lade bilen?

Er du på farten gjelder den satte prisen som for hver ladeoperatør, men prisene kan variere i takt med strømprisene.


Når det gjelder lading hjemme, lønner det seg å ha installert en smartlader som lader elbilen deres når dere bruker minst strøm i huset det vil gjerne si på natten hvor elbilen får mulighet til å lade over lengre tid. Da har du en fulladet bil når du skal ut om morgenen. To tanker i hodet på én og samme gang åpner også for at det kan være mest effektivt og billig å lade elbilen mens batteriet er varmt.

NAF har også et lurt tips for hvordan du lader mest økonomisk på veien:

(...) etterhvert som man får erfaring og kjenner bilen er det ingen grunn til å la være å kjøre ned til rundt 10%, så lenge man har en ladestasjon i sikte. Dette gir også «smart lading». De fleste elbiler lader raskest mellom 20% og 80%. Under 10% og over 80% går hastigheten på ladingen ned, rett og slett for å skåne batteriet. Betaler du for tiden du står på ladestasjonen, er dette bortkastede penger. Lad bilen når den har en batteriprosent som gir høy fart. Av og til vil du trenge å lade til nesten 100%, men det er bedre å ta flere kortere ladestopp.

Hva koster det å lade elbil Circle K?

Her finner du prisene som gjelder når du lader på Circle K.

Hvor mye koster det å lade elbil i Oslo?

Her finner du priser som gjelder når du lader elbilen din i Oslo kommune.

Er det billigere å ha elbil?

Opplysningsrådet for veitrafikken har regnet seg frem til hvilken type bil som er det kostnadsmessig beste valget. Deres analyser tar for seg alt fra verditap, kostnader til drivstoff og strøm, rentekostnader, forsikring, servicekostnader. I tillegg har de tatt med andre kostnader som gir utslag for hvor mye bilholdet koster deg. Konklusjonen er klar, og svaret er det samme for alle prisklasser. Elbilen gir deg det rimeligste bilholdet, uansett drivlinje, drivstoff og prisklasse. Elbil24

Kilder: NAF, elbil.no, fortum, volkswagen, elbilforeningen, tu, mer, Cirkle K, Oslo kommune, e-tron charging services, elbil24

Sist oppdatert - 30. januar 2024

Relaterte artikler

Alt om elbilRegler for lading av elbil i vanlig stikkontakt

Lader du elbilen din i vanlig stikkontakt? Det er ikke anbefalt av en rekke grunner. I juli 2022 kom det også nye regler for lading av elbil med stikkonakt. Les mer om hvilke regler som gjelder.

Alt om elbilRomslig og komfortabel elbil: SUV-er i verdensklasse

Ønsker du god plass, høy bakkeklaring, god oversikt, suverene kjøreegenskaper og lang rekkevidde? Er du i tillegg miljøbevisst og opptatt av sikkerhet? Da vil en SUV-elbil være riktig bil for deg.

Alt om elbilHurtiglading av elbil

Er du nysgjerrig på hvordan du kan lade elbilen din raskt, hva det koster og hvor lang tid det tar? Her får du svar på alt du trenger å vite om hurtiglading av elbil.

Se alle artikler