Elbillader hjemme - alt du trenger å vite

Lær hvordan du lader elbilen hjemme på en enkel måte, hva en ladeboks er og om det er påbudt samt hva slags ladeeffekt du kan forvente deg.

Ladeboks elbil og hjemmelading

Å lade elbilen hjemme er svært enkelt. En ladeboks, også kjent som elbillader, gjør ladingen tryggere og raskere. Den installeres av elektriker på et egnet sted og kobles til strømnettet i huset ditt på noen timer.

For nye installasjoner eller oppgraderinger gjort etter juli 2022 kreves det nå en dedikert ladeboks for å lade elbilen hjemme, jobb eller på hytta.

Les mer om lading av elbil med vanlig stikkontakt

Husk at det kan være støtteordninger tilgjengelige for å redusere kostnadene, f.eks. fra kommunen til etablering av ladebokser i borettslag og sameier.

Slik fungerer lading av elbil hjemme

For å lade elbilen hjemme trenger du ladeboks. Om den ikke har integrert ladekabel bruker du den som medfølger bilen, kalt Type 2.

Etter du har koblet bil og ladeboksen sammen starter ladingen umiddelbart - avhengig av oppsettet i bilen og ladeboksen. Det er mulig å stille inn når bilen skal lades, f.eks. om natten når strømmen er billigst. Mer avanserte ladebokser kan også gjøre dette automatisk.

Det lønner seg på alle måter å ha en ladeboks for å lade elbilen.

Det er kun fordeler med å ha en ladeboks til å lade elbilen.

Hvor mange kW kan man lade med hjemme?

Ladeeffekten, også kjent som ladehastighet, avhenger av ladeboksen og bilens kapasitet. Typisk kan du lade med 3,7 til 22 kW hjemme fra en elbillader.

Høyere ladeeffekt gir raskere lading av elbilens batteri, men det krever også mer strøm. Det påvirker hva du betaler i kapasitetsledd til ditt lokale nettselskap. Det er et månedlig beløp basert på hvor mye strøm husstanden bruker samtidig. Derfor kan det lønne seg å lade med en lavere ladeeffekt for å spare penger.

Pris på elbillader hjemme

Prisen på kjøp av en ladeboks varierer avhengig av merke, modell og egenskaper. Det er variasjoner i maks ladeeffekt, om den har integrerert jordfeilbryter og ladekabel. De billigste ladeboksene koster fra 5.000 kr, og kan bestilles hos Møller Bil. Installasjon av en elektriker kommer i tillegg.

Sist oppdatert - 13. mars 2024

Relaterte artikler

Alt om elbilRegler for lading av elbil i vanlig stikkontakt

Lader du elbilen din i vanlig stikkontakt? Det er ikke anbefalt av en rekke grunner. I juli 2022 kom det også nye regler for lading av elbil med stikkonakt. Les mer om hvilke regler som gjelder.

Alt om elbilAlt du trenger å vite om ladebrikke og ladestasjoner for elbil

Ladebrikke til din elbil er noe som gjør lading på farten enklere. Her får du svar på hvor du får tak i ladebrikke, registrerer den og hvordan du bruker den på ladestasjoner.

Alt om elbilRomslig og komfortabel elbil: SUV-er i verdensklasse

Ønsker du god plass, høy bakkeklaring, god oversikt, suverene kjøreegenskaper og lang rekkevidde? Er du i tillegg miljøbevisst og opptatt av sikkerhet? Da vil en SUV-elbil være riktig bil for deg.

Se alle artikler