Barnesete – riktig sete og riktig sikring

I en bilstol-test utført av Dinside i 2019, havner BeSafe IZI Plus på toppen som bilstolvinner. Valg av bilsete for barn er en avgjørelse som baserer seg på flere faktorer. Ulike typer sete, størrelse på barnet ditt, og jevnlige justeringer som må gjøres for sikring av barn i bil, er noen av disse detaljene som du kan orientere deg om i valg av deres barnesete her.

Bilstol baby – Barnesete alder

Hvordan vite hvilken bilstol som passer akkurat ditt barn? Du kan orientere deg om dette ved å sjekke bilstolens beskrivelse. Bilstoler bruker nemlig klassifisering som R44 som er EU-regelverk for vekt, og R129 i-Size som er EU-regelverk for høyde. Du vil finne en lenke til guide i bunnen av saken.

I jakten på riktig bilstol må du derfor først vite hvilken vektklasse eller høydegruppe ditt barn tilhører. Det beste er å ta med seg barnet for prøvesitting slik at man vet at både størrelse og type sete passer barnet godt.

Det er lurt å ta med barnet for prøvesitting før avgjørelsen tas.Foto: BeSafe

Bilstol og sikring av barn i bil

Når det gjelder spørsmålet om barnet skal være vendt fremover eller bakover, har Dinside hentet dette sitatet fra Helena Stigson som er forsker på trafikksikkerhet og jobber i Folksam. Hun sier at:

– Barnet bør sitte bakovervendt så lenge som mulig - helst opp til fire-fem års alder. Små barn er mer sårbare i kollisjon, siden hodet deres er mye større i forhold til kroppen og nakkemusklene ikke er ferdig utviklet.

Stigson legger vekt på at belastningen i en frontkollisjon er tre ganger høyere på et lite barn vendt forover, sammenlignet med et som er vendt bakover.

NAF advarer også foreldre mot å snu barna for tidlig, og Morten Fransrud som er fagsjef i NAF trafikktrening sier at barn som snus for tidlig kan ende opp med alvorlige skader i nakken og brystet.

Et par andre punkter som kan være verdt å merke seg:

  • Et bakovervendt sete må aldri monteres i et forsete med aktiv airbag.
  • Tykke klær gjør gjerne at beltet ikke sitter stramt nok

Foto: Besafe

Test av bilstol

Utover korrekt retning setet og barnet skal plasseres, er det viktig med en bilstol som passer både barnet og bilen. Da er det viktig at barnet prøvesitter før kjøp, og at du undersøker at den bestemte typen sete du ønsker er godkjent for den bilen du eier.

I en test gjort av Dinside i 2019, havnet BeSafe på toppen av de bilstolene som kom best ut. BeSafe lister selv opp disse punktene som gjør deres vinnersete IZI Plus til et alternativ man kan vurdere:

  • Lang brukstid, fra cirka 6 måneder til cirka 5 år. Plus Test-godkjent til 25 kg.
  • Bilbarnestolen monteres med forankringsbelter og bilens trepunktsbelte.
  • Flere hvilestillinger som kan justeres mens barnet sitter i.
  • Vokser med barnet, da hodestøtten og internbeltene kan heises, samt at benplassen kan økes.

Innstillingene på montert sete må også tilpasses hele tiden ettersom barnet vokser, og at det gjøres en vurdering for hver tur basert på hvor mye klær barnet har på seg.

Her finner du spesifikasjonene for reglementet tilknyttet vekt og høyde for barnesete.

Sist oppdatert - 04. desember 2023

Relaterte artikler

Tips og rådBilferie i Norge

Nyt livet på veien i sommer

Tips og rådDet er farlig å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren

Ikke alle er like flinke til å legge om til sommerdekk når snøen har smeltet og veiene er bare. Christian Marstrander Fodnes hos Møller Bil Oslo Vest, forklarer at vinterdekk har helt andre egenskaper enn et sommerdekk og er derfor farlig å kjøre med på sommeren.

Tips og rådMøller Bil - din partner på dekk

Hvilke dekk du setter på bilen din, er en av de viktigste sikkerhetsvurderingene du gjør for å ferdes trygt på veien.

Se alle artikler