AC-service på bilen

Ved å regelmessig vedlikeholde klimaanlegget i bilen din, opprettholder du komforten og ytelsen i anlegget. Lær hvorfor AC-service er viktig for luftkvalitet og effektivitet, og les mer om vedlikehold av ditt klimaanlegg her.

Klimaanlegg bil - hva gjør det og hvorfor er det viktig å vedlikeholde?

Bilens klimaanlegg brukes til å regulere temperatur og luftkvalitet inne i bilen. Den består av flere komponenter.

Når du slår på klimaanlegget, fungerer kompressoren ved å komprimere og kjøle ned kjølemediet (vanligvis en spesiell gass). Deretter sendes den kalde gassen gjennom kondensatoren, og luften avkjøles ytterligere. Den kalde luften strømmer ut i bilen gjennom dashbordet.

Vedlikehold av klimaanlegget er viktig av flere grunner:

  1. Effektivitet: Riktig vedlikehold sikrer at komponentene fungerer optimalt. Et velholdt klimaanlegg fungerer derfor mer effektivt.
  2. Luftkvalitet: Klimaanlegget filtrerer ut støv, pollen, forurensninger og lukt som kan være til stede i luften, og forbedrer derfor luftkvaliteten. Regelmessig vedlikehold, som bytte av filtre, bidrar til å opprettholde god luftkvalitet og redusere allergener.
  3. Forebygging av lukt: Mugg og opphoping av fukt kan forårsake vond lukt. Regelmessig rengjøring og vedlikehold kan derfor redusere utvikling av vond lukt Et dårlig vedlikeholdt klimaanlegg kan utvikle en ubehagelig lukt.
  4. Holdbarhet: Riktig vedlikehold av klimaanlegget kan bidra til å forlenge levetiden på anlegget. Slitasje på komponenter kan reduseres, og potensielle problemer kan oppdages og løses før de utvikler seg til større og dyrere feil.
Bilde av et brukt pollenfilter sammenlignet med et nytt pollenfilter

- Det samles opp en del møkk i filteret, og når man ser hvordan det ser ut sammenlignet med et nytt et, skjønner man viktigheten av godt vedlikehold, sier Anders Linke Nissen hos Møller Bil Hvam.

Hvor ofte bør man ha service på AC/klimaanlegg i bilen?​

Service på AC/klimanlegg utføres ved behov eller når du opplever at anlegget kjøler dårligere enn det skal.

Hvor ofte må man etterfylle gass i AC-anlegget?

Gass etterfylles ved behov. Dvs. når kjølefunksjonen oppleves dårligere enn den skal være. Behovet kan variere, men det er ikke unormalt at det dukker opp etter 3-5 år.

Hva koster AC-service på bil og hva er inkludert?​

Når du tar AC-service hos Møller Bil er lekkasjesjekk, påfyll av gass og sporstoff, samt kontroll av trykk og ytelse inkludert.

AC-service har en startpris på ca. kr. 2 500, Prisen for filteret kommer i tillegg, og avhenger av hvilket filter du ønsker.

I tillegg til AC-service, anbefaler vi rens av klimaanlegg der vi går inn og fjerner muggsopp og bakterievekst i luftkanalene. Rens av klimaanlegg koster fra ca kr. 1000.

Sist oppdatert - 01. september 2023