AC-service og AC-rens er viktig for bilens inneklima

Ved å vedlikeholde bilens AC/klimaanlegg, opprettholder du ytelsen og unngår unnødvendige reparasjoner. Les mer om hvorfor og hvor ofte du må ta AC-service og AC-rens på bilen.

Vedlikehold av bilens AC/klimaanlegg er viktig av flere grunner

Bilens klimaanlegg brukes til å regulere temperatur og luftkvalitet inne i bilen og består av flere komponenter. Vedlikehold av klimaanlegget i bilen er derfor viktig av flere grunner:

  1. Effektivitet: Riktig vedlikehold sikrer at komponentene fungerer optimalt. Et velholdt klimaanlegg fungerer derfor mer effektivt.
  2. Luftkvalitet: Klimaanlegget filtrerer ut støv, pollen, forurensninger og lukt som kan være til stede i luften, og forbedrer derfor luftkvaliteten. Regelmessig vedlikehold, som bytte av filtre, bidrar til å opprettholde god luftkvalitet og redusere allergener.
  3. Forebygging av vond lukt: Mugg og opphoping av fukt kan forårsake vond lukt. Regelmessig rengjøring og vedlikehold reduserer utvikling av vond lukt.
  4. Holdbarhet: Riktig vedlikehold av klimaanlegget kan bidra til å forlenge levetiden på anlegget. Slitasje på komponenter kan reduseres, og potensielle problemer kan oppdages og løses før de utvikler seg til større og dyrere feil.
Bilde av et brukt pollenfilter sammenlignet med et nytt pollenfilter

- Det samles opp en del møkk i filteret, og når man ser hvordan det ser ut sammenlignet med et nytt et, skjønner man viktigheten av godt vedlikehold, sier Anders Linke Nissen hos Møller Bil Hvam.

Hvor ofte bør man ha service på AC/klimaanlegg i bilen?​

Service på AC/klimanlegg utføres ved behov eller når du opplever at anlegget kjøler dårligere enn det skal. Som regel vil dette gjelde hvert 3-4 år. Det er vanlig at ca 10-15% av kjølemiddelet forsvinner ut av klimaanlegget per år, noe som betyr at man har behov for å fylle på ny gass når det er gått litt tid for å oppnå god kjøleeffekt.

Når du tar AC-service hos Møller Bil innleder verkstedet med en teknisk kontroll av anlegget for å avdekke eventuelle avvik før de etterfyller nødvendig gass, sjekker etter lekkasjer og kontrollerer trykk og ytelse.

Opplever du vond lukt er det på tide med AC-rens

Vond lukt i bilen er ofte et tegn på at det er tid for en rens av klimaanlegget. Dette er vedlikehold som bør gjøres årlig for å holde bilens inneluft frisk og fri for bakterier. Når man tar AC-rens fjernes muggsopp og bakterievekst i luftkanalene. Å puste inn mugg og bakterier over tid kan være skadelig, og kan føre til symptomer som tretthet og hodepine.

Kupéfilter/pollenfilter må også skiftes jevnlig

Kombinert med klimarens bør man også bytte bilens kupéfilter. Dette kommer ofte i tillegg til rens da det varierer fra modell til modell hvilket filter man trenger. Et kupéfilter, ofte kalt pollenfilter, sikrer god luftkvalitet i bilen ved å fjerne støv, pollen og annen forurensning. Opplever du duggproblemer på rutene kan dette ofte skyldes tett pollenfilter.

Ofte stilte spørsmål om AC-service og AC-rens

Hvor ofte må man etterfylle gass i AC-anlegget?

Gass etterfylles ved behov. Dvs. når kjølefunksjonen oppleves dårligere enn den skal være. Behovet kan variere, men det er ikke unormalt at det dukker opp etter 3-4 år.

Hva koster AC-service på bil?​

AC-service har en startpris på ca. kr. 2 500, Prisen for filteret kommer i tillegg, og avhenger av hvilket filter du ønsker.

Hva er inkludert ved AC-service?​

Når du tar AC-service hos Møller Bil er lekkasjesjekk, påfyll av gass og sporstoff, samt kontroll av trykk og ytelse inkludert.

Hva er inkludert ved AC-rens?​

En klimarens innebærer rens av air-condition/klimaanlegget slik av vond lukt og bakterier i klimaanlegget fjernes. Det anbefales å skifte pollenfilteret samtidig med AC-rens.

Hvor ofte skal man skifte kupéfilter/pollenfilter?

For å garantere et godt inneklima, bør pollenfilteret som regel byttes årlig ved vanlig kjøring (ca 15 000 km) Følger du bilens serviceintervall vil skifte av pollenfilter være en del av vanlig service.

Sist oppdatert - 02. februar 2024

Relaterte artikler

Ta vare på bilenSjekkliste - hva sjekkes ved service på bil?

Lurer du på hva som sjekkes når jeg tar service på bilen?

Ta vare på bilenRegisterreim - når og hvorfor skal den byttes?

Registerreimen er en avgjørende komponent i bilens motor, og viktig å vedlikeholde for å unngå kostbare skader. Les mer om registerreimens funksjon, når den bør skiftes, og hvorfor det er viktig å følge bilprodusentens anbefalinger.

Ta vare på bilenVaske bil innvendig

Innvendig vask er viktig for bilens vedlikehold, og ikke minst for å ha et trivelig førermiljø. Les våre beste tips for rengjøring av bilen innvendig.

Se alle artikler