Velg elbil som firmabil

Elbil som firmabil kan være en nyttig fordel for både arbeidstaker og arbeidsgiver. Det er både gunstig og bærekraftig.

De økonomiske elbilfordelene har de siste årene blitt gradvis redusert, men fortsatt er det gode intensiver fra myndighetene for å velge en elektrisk firmabil både for deg som ansatt og arbeidsgiver.

Fordeler elbil i 2024

Et sterkt intensiv i mange år har vært reduserte bompenger. I 2024 har staten satt en maksimal sats for elbiler på inntil 70 % av det andre biler betaler. Hvor mye som skal betales bestemmes lokalt.

Maksimal sats for elbiler på ferjer er 50 % sammenlignet med av andre biler. Det gjelder alle ruter som betegnes som fylkesvei og riksvei.

I enkelte kommuner er det gratis å parkere på kommunale parkeringsplasser. I andre kommuner er prisen redusert eller på lik linje med hva andre betaler. Det er opp til kommunene selv å bestemme. Sjekk reglene nøye der du parkerer slik at du slipper unødvendige bøter.

Fordeler med elbil for arbeidsgiver

Utover de økonomiske intensivene fra myndighetene er det lavere driftskostnader ved å la de ansatte velge en elektrisk firmabil. Elbilene krever mindre vedlikehold og har lavere servicekostnader. Mange elbilmodeller skal kun ha service annethvert år uavhengig av hvor mange kilometerstand som kjøres.

Å lade elbilen er fortsatt billigere enn å fylle drivstoff selv i en tid med høye strømpriser. En ladebrikke med et abonnement er lurt å vurdere for lavest mulig priser på ladekostnadene.

Mange arbeidssøkere vil også se det som positivt å jobbe for en bedrift som kjører elektriske biler.

Bærekraftige firmabiler for miljøet

Mange bedrifter jobber i dag med å bli mer bærekraftige og miljøvennlige samt ta et større samfunnsansvar. Det kreves av både kundene, ansatte, samarbeidspartnere og samfunnet rundt.

Et viktig tiltak er å kutte klimautslipp. I motsetning til en bensin- eller dieselbil har ikke elbilen noe klimautslipp under kjøring, og det vil derfor være positivt for bedriftens omstilling til en grønnere hverdag.

Fordeler for arbeidstaker

Elbiler er kjent for lite støy, trygge kjøreegenskaper, kvikk akselerasjon og gode sikkerhetssystemer. I en travel hverdag med mye kjøring blir hver tur mer avslappende.

Det er også tid å spare ved å benyttee kollektivfeltet, men det er noen unntak. På noen veier krever det at det er minst to personer i bilen. Noen steder er elbilene helt ekskludert. Skiltene på stedet opplyser om hva som gjelder.

Kan elbilen lades hjemme starter du hver morgen med fulladet batteri som for de aller fleste er nok til en hel dag med kjøring.

Andre kostnader som forsikring, trafikkforsikringsavgift, vask, strøm og service er det vanligvis arbeidsgiver som betaler. En service- og vedlikeholdsavtale er ofte lurt å velge.

Škoda Enyaq iV er en populær firmabil takket være lang rekkevidde, god plass og en rekke førerassistentsystemer.

Škoda Enyaq iV er en populær firmabil takket være lang rekkevidde, god plass og en rekke førerassistentsystemer.

Beskatning av firmabil

Om arbeidsgiveren din eier, leier eller leaser en bil som stilles til din disposisjon og du bruker den privat må du skatte av fordelen. Denne legges til lønnsinntekten din. Fordelen regnes utifra bilen listepris som ny.

Fordelen fastsettes til 30 % av listeprisen inntil 338.800 kroner, og 20 % av resterende listepris.

Om du disponerer en bil til 600.000 kr ser regnestykket slik ut:

  • 338.800 kr x 30 %= 150.000 kr / 12 måneder = 8.470 kr
  • 261.200 kr x 20 %= 52.240 kr / 12 måneder = 4.353 kr

Du blir dermed lagt til 12.823 kr til inntekten din hver måned. Hvis du har et skattetrekk på 40 % utgjør kostnaden for firmabilen 5.192 kr (12.823 kr x 40 %).

Det finnes noen unntak. Hvis bilen er eldre enn tre år ved årsskiftet justeres listeprisen til 75 %. Det samme skjer om du kjører over 40.000 km i året og kan dokumentere det. Dersom begge deler er tilfelle justeres listeprisen til 56,25 %.

Tidligere betalte du mindre i skatt på firmabilen om den var elektrisk, men det ble avviklet før 2023.

Ønsker du mer informasjon om reglene rundt skatt finner du dem på Skatteetatens nettsider.

Firma-elbil for alle behov

Firmabiler blir mye brukt og da er det viktig å velge en bilmodell som både hensyntar de ansattes behov, miljøet samt bedriftens økonomi og renommé.

Hos oss finner du elektriske elbiler som passer de fleste, enten du trenger en varebil, en liten bil eller en stor SUV som også kan kombineres med familielivet.

Sist oppdatert - 13. mai 2024

Relaterte artikler

Alt om elbilRegler for lading av elbil i vanlig stikkontakt

Lader du elbilen din i vanlig stikkontakt? Det er ikke anbefalt av en rekke grunner. I juli 2022 kom det også nye regler for lading av elbil med stikkonakt. Les mer om hvilke regler som gjelder.

Alt om elbilAlt du trenger å vite om ladebrikke og ladestasjoner for elbil

Ladebrikke til din elbil er noe som gjør lading på farten enklere. Her får du svar på hvor du får tak i ladebrikke, registrerer den og hvordan du bruker den på ladestasjoner.

Alt om elbilRomslig og komfortabel elbil: SUV-er i verdensklasse

Ønsker du god plass, høy bakkeklaring, god oversikt, suverene kjøreegenskaper og lang rekkevidde? Er du i tillegg miljøbevisst og opptatt av sikkerhet? Da vil en SUV-elbil være riktig bil for deg.

Se alle artikler