Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren. Les mer om informasjonskapsler.

Dekkskifte Oslo

Kan du reglene om dekkskifte? I Norge må vi utføre dekkskift minst to ganger i året - en gang til vinteren, og en gang til sommeren. Men kan du reglene for dekkskifte i Oslo, og generelt? Det kan være du er pliktet til å skifte utenom sesongskiftet også.

Les videre for å lære mer om reglene, og for å vite hvor du kan få dine dekk skiftet trygt og enkelt.

Bestill dekkskift

Har du ikke Mitt Bilhold? Kontakt en av våre forhandlere direkte. Finn din nærmeste Møller Bil-forhandler her.

Når må du skifte til vinterdekk?

Ifølge Statens Vegvesen må du utføre dekkskift 1. november og 2. påskedag, men dersom du skal på fjellet eller på steder der forholdende gjør det nødvendig er det lov å beholde eller skifte til pigg- eller vinterdekk utenom datoen. Her er det føreren selv som må vurdere om kjøretøyet har et tilstrekkelig veigrep.

Er du usikker på om du bør utføre et dekkskifte i Oslo før den anbefalte datoen? Kravet om tilstrekkelig veigrep veier mer enn fristene dersom kjøreforholdene ikke er tilstrekkelig for sommerdekk. Her kan du tenke på følgende:

 • Sommerdekk skal aldri brukes på snø eller is.
 • Høsten kan bringe med seg mye underkjølt regn - merker du noe til dette, kan det være lurt å utføre et dekkskifte tidligere enn planlagt.
 • Du må ikke bruke piggdekk i vinterhalvåret - men det finnes krav til dekkene (noe som vi skal ta en nærmere titt på i neste avsnitt).
 • Piggfrie vinterdekk har dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt. Her kan det derfor også være lurt å vurdere hvor trygg du er på dine egne kjøreegenskaper dersom du bor i Oslo og ønsker å unngå avgiften. Piggdekk kan i noen tilfeller være det tryggeste valget.

Bor du i Oslo kommune eller skal til byen i vintersesongen, må du huske på at det forekommer en avgift dersom du kjører på piggdekk. Her må du kjøpe et piggdekkoblat fra og med 1. november, men du kan forhåndsbestille allerede fra 1. oktober. Dette kan du gjøre enkelt elektronisk, og du behøver derfor ikke ha noe synlig bevis i kjøretøyet ditt. Oblatet kan enten bestilles elektronisk eller ved automat. Å kjøpe gjennom SMS eller telefon er ikke lenger mulig. Dersom du blir stoppet i kontroll med piggdekk uten å ha betalt avgiften, vil det bli utstedt en bot.

Les mer: "Frister for bytte av dekk"

Krav til dekkskift

Tilsier været at du må ha vinterdekk på bilen din, kan du utføre et dekkskift tidligere enn fristene. Sørg for at dekkene følger disse kravene:

Dybden på mønsteret må være minimum 3 mm uansett type dekk.

 • Du har kun lov til å bruke piggdekk i vintersesongen - med mindre du kjører motorsykkel.
 • Dersom du bruker piggdekk, skal alle dekkene ha pigger.
 • Dekk som er eldre enn fem år bør sjekkes jevnlig av en fagperson.
 • Dekk som er eldre enn ti år bør skiftes ut. Du finner som oftest dekkets produksjonsdato på dekkets sidevegg.
 • Sørg for at dekkene holder seg over lovens krav. I Norge stilles det ekstra krav til dekkene både på vår- og vinterføre. Ved å lagre dekkene på dekkhotell, vil personalet her ha tilstrekkelig med kunnskap og stiller gjerne med råd. Les mer: "Dekkhotell".

Husk på at piggfrie dekk har dårligere grep enn for eksempel sommerdekk på våt asfalt, og risikoen for vannplaning er også høyere. Du bør derfor kjøre varsomt dersom du benytter deg av helårsdekk eller piggfrie vinterdekk. Drøyer du dekkskiftet av sommerdekk til vinterdekk, utsetter du deg selv, din familie, og andre trafikanter for fare dersom vinteren kom litt tidlig.

Du bør også sørge for at du skifter til sommerdekk i tide slik at du ikke utsetter vinterdekkene for unødvendig slitasje. Når gradestokken kryper oppover kan du risikere at vinterdekkene blir så varme at dekkmønsteret begynner å smuldre opp. Dette fører til redusert veigrep samt at rullemotstanden kan svekkes.

Har du et tyngre kjøretøy er kravet til dekkskifte annerledes

Kjører du en tyngre motorvogn? Da finnes det egne regler til dekkskift. Det ble i vintersesongen 2014 innført strengere krav til dekk på tyngre kjøretøy med en totalvekt over 3500 kg. Kravene er som følger:

 • Det er påbudt med vinterdekk i perioden 15. november til 31. mars.
 • Vinterdekkene kan være piggdekk eller friksjonsdekk uten pigger.
 • Vinterdekkene må ha en minimum mønsterdybde på 5 mm, og 1,6 mm mønsterdybde utenom vintersesongen.
 • Kjøretøyet må ha vinterdekk med eller uten pigger, eller kjetting, dersom værforholdene tilsier dette utenom vintersesongen, for å sikre optimalt veigrep.
 • Blir et kjøretøy stoppet med for lav mønsterdybde, vil det bli påført et gebyr på 750kr per dekk.

Få dekkskifte utført av Møller Bil i Oslo

Hos Møller Bil kan vi hjelpe deg med å sørge for at bilen din er riktig skodd. Vi vet hvilke dekk som egner seg best for din bil for å sikre optimale kjøreegenskaper og sikkerhet. Du får kjøpt dekk hos alle våre forhandlere i Oslo og omegn, og vi tilbyr også et stort utvalg av originale felger til alle modellene vi fører.

Finn din nærmeste forhandler i Oslo - vi hjelper deg med dekkskifte og dekkhotell i Oslo og omegn.

Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller ønsker mer informasjon. Vi ser frem til å høre fra deg.