Slik vasker du bilen utvendig

Følelsen av en ren og skinnende bil er god hverdagsluksus som også bidrar til å vedlikeholde bilen din. Med noen enkle grep kan du selv vaske bilen din hjemme slik som våre proffe klargjørere gjør det.

Hussein Abdul Khalik er ansvarlig for å klargjøre bilene som leveres ut på Møller Bil Rud i Bærum. Hvert år vasker han hundrevis av nye og brukte biler som skal overrekkes kundene våre.

Han er lidenskapelig opptatt av bilvask og tydelig på at bilen må vedlikeholdes jevnlig for at lakken skal holde seg pen.

- Bilen bør spyles og vaskes med såpe med jevne mellomrom, og helst en gang i måneden. Hvis du ikke får vasket den med såpe og klut, er det bra å spyle over bilen med høytrykkspyler også, sier Hussein.

Anbefaler ikke maskinvask for ofte

For de som foretrekker den "enkle løsningen" med å kjøre bilen gjennom en vaskehall, har Hussain følgende anbefaling.

- Det er dumt å bruke maskinvask for ofte siden børstene ikke alltid er helt rene. Små partikler og sand blir som sandpapir mot lakken. Det beste for bilen er å håndvaskes og spyle jevnlig slik at møkka ikke får satt seg.

Hvordan vasker du bilen utvendig?

Hussain er full av gode råd når det kommer til bilvask, og har fått med seg noen gode triks på veien.

Før du begynner med bilvasken er det viktig å stå på et godt egnet sted med enkel tilgang til vann (og helst høytrykkspyler).

Finn en tørr plass i skyggen, slik at du ikke står midt i solsteken når du skal vaske bil. Solen gjør at produiktene tørker fortere inn i lakken, og gjør bilvasken vanskeligere.
Hussain Abdul Khalik

For å vaske bilen trenger du følgende:

For å vaske bilen utvendig trenger du følgende produkter:

  • Høytrykkspyler
  • To bøtter (en for skylling og en for såpe)
  • Bilsjampo
  • Avfetter
  • Microfiberkluter
  • Flyverustfjerner
Skal du polere bilen? Les mer om hvordan du polerer bilen her

Spyl først av overflødig møkk med høytrykkspyler

- Det er viktig å spyle bilen godt, slik at du får bort den verste møkka før du begynner å vaske den, sier Hussain.

Start med å spyle bort overflødig møkk med en høytrykkspyler slik at du får bort det verste. Pass på å spyle godt under hjulbuer da det ofte setter seg mye møkk her. Ta gjerne en kikk i motorrommet, og ta bort løv/kvister etc.

Avfetting er en viktig forberedelse

Etter at du er ferdig med å spyle bilen kan du ta på avfetting. La dette virke i noen minutter, før du spyler det bort. Det kan være lurt å spyle nedenifra og jobbe seg oppover for å få best effekt.

- Du trenger ikke å ta avfetting på taket. Hold deg til flatene under håndtaket og på hele bakluken. Det er her hjulene spruter.

Hvis du skal vaske bilen med svamp må du bruke flyverustfjerner som fjerner asfaltrester og bremsestøv. Dette forhindrer at du drar rundt partikler når du skal på med såpevasken.

- Etter å ha påført dette kan det være lurt å gå over med polish eller voks når bilen er ferdigvasket, slik at lakken blir tilført fett, og holder seg blank.

Vask bilen med såpe og klut

Nå som bilen er ren og overflaten behandlet kan du begynne å vaske over bilen med vaskebøtte og microfiberklut. Her bør du ha en bøtte med såpevann og en bøtte med rent vann til å skylle kluten. På denne måten holder du kluten ren før du dypper den i såpevannet på nytt.

Når du har gått over hele bilen, spyler du av såpen med høytrykkspyler.

- Pass på å spyle ekstra godt rundt lykter, sprekker og kanter så du får bort alle såperester. Når vannet er klart og fritt for såperester er bilen klar for tørking, sier Hussain.

Kan man vaske bilen med Zalo?

- Det er viktig å bruke gode produkter som er laget for bil når man vasker bilen. Ikke bruk kjøkkensåpe og Zalo når du vasker bilen. Dette er fettoppløsende kjemikalier som også ødelegger polishen. Selv om bilen ser ren ut med en gang, vil den fort se møkkete ut igjen, forklarer Hussain.

Felgerens

Dekkene og felgene har også godt av å bli vasket og spylt av med jevne mellomrom.

- Gå over felgene med felgerens for å fjerne bremsestøv og partikler i felgene. Dette forhindrer rust og reduserer retasje på bremseskiver.

Tørking av bilen

Hvis du bare har spylt over bilen, må bilen lufttørke.

- Du må vite at bilen er helt ren før du begynner å tørke, hvis ikke kan du ødelegge lakken. Hvis du bare har spylt bilen med rent vann er det best at bilen lufttørker. Hvis du derimot har vasket med såpe kan du trygt tørke over bilen med mikrofiberklut eller pussefille.

Hvis du ikke skal polere bilen kan du gå over med en våtvoks på spray samtidig som du tørker.

- Da vil bilen få ekstra beskyttelse og mer glans.

Skal du polere bilen, tørker du over bilen med en ren klut før du polerer. Når du skal tørke bilen bruker du en fuktig microfiberklut fordi den lettere vil absorbere vannet fra bilen.

Gammelt triks på vindusvask

Når bilen er ferdig vasket og tørket kan du gå over vinduene med vindusskum.

- Bruk papir som ikke loer eller microfiberkluter for glass. I gamle dager brukte vi avispapir, og det fungerer også fortsatt bra, tipser Hussain.

Hussain legger ned stor stolthet i å levere skinnende nye biler til kundene på Møller Bil Rud.

Hussein legger stor stolthet i å levere skinnende blanke og rene biler til kundene sine. Han aller viktigste tips er enkelt, men en viktig påminnelse:

- Vask bilen med kjærlighet og kos deg med bilvasken. Det er viktig investering for å ta vare på bilen din. Da holder den seg mye bedre i verdi, i tillegg til at den ser pen ut, avslutter han med et stort smil.

Slik polerer du bilen

Sist oppdatert - 08. juni 2023